Wittsjö Hembygdsförening genomförde extramöte den 20 maj

VITTSJÖ. Drygt 50-talet medlemmar hade hörsammat Wittsjö Hembygdsförenings inbjudan att berätta om det bedrägeri som drabbat föreningen. Ett bedrägeri där 95 300:- försvann från föreningens konto.

Föreningens nyvalde ordförande Lynn Heurlin Karlsson inledde med att informera om bedrägeriet. Hon berättade att då hon den 17 februari valdes som ny ordförande i föreningen hade hon ingen aning om det som redan inträffat.

Föreningens kassör hade redan den 2 januari blivit uppringd från ett utländskt nummer som ville sätta in pengar på hens konto. Vederbörande loggade in på sitt konto där även Wittsjö Hembygdsförenings konto och Vittsjö PRO konton fanns. Hen uppmanades även att ladda ner ett ”program”, vilket hen gjorde.

Dagen efter fann hen att kontona var tömda. Kassören uppger att hen då omedelbart kontaktade banken som uppmanade hen att göra en polisanmälan, viket hen gjorde. Hen berättade sedan inte vad som inträffat för någon i styrelsen. Kassören uppger att polisen uppmanat hen att vara tyst om det inträffade.

Vid Hembygdsföreningens årsmöte den 17 februari redovisades den ekonomiska situationen för året 2023 utan anmärkningar. Till ny ordförande valdes vid detta möte Lynn Heurlin Karlsson. Ingen i tidigare styrelse hade berättat något om det bedrägeri som hänt månaden tidigare. Lynn berättar att hon hade varit mycket tveksam till att åtaga sig posten som ordförande om hon haft kännedom om bedrägeriet som nyss inträffat. Först den 14 mars kom det till hennes kännedom vad som hänt i januari.

Lynn berättade vidare att hon tvingats lägga ner mycket arbete på det inträffade. Hennes kontakt med polisen har gett att det uppges finnas en som är ”skäligen” misstänkt för bedrägeriet. Lynn berättade vidare att utredningen enligt polisen kommer att ta lång tid. Det inträffade är en sak, ”men lika illa är att jag inte blev informerad av kassören om bedrägeriet”, upprepade Lynn flera gånger under mötet.

Under punkten ”frågor” kom bland annat förslag att nu genomföra ett separat bokslut för innevarande år fram till årsmötet. Detta naturligtvis för att ge den nya styrelsen en bättre start i sitt arbete.

Tre personer lämnade mötet före det var dags att genomföra en sluten omröstning rörande fortsatt förtroende för kassören. Vid röstningen blev siffrorna 25-25. Detta innebar att ordförande Lynn Heurlin Karlsson hade utslagsröst. Efter krav på öppen och frekvent redovisning från kassören beslutades att hen fick stanna kvar som kassör. Detta accepterades.

 

Top