Så viktigt att läsa

VITTSJÖ. Sopplunch i Församlingshemmet och Sven Röstin presenterade dagens gäst föreläsare bibliotikarie Kire Sagergrim. Kire S

Kire inledde med att berätta om sitt otroliga intresse för böcker redan som litet barn. Läsintresset var så stort att fast hon inte kunde läsa så låtsades hon och satt med en uppslagen bok i famnen. För att stilla hungern efter att läsa blev det Kires föräldrar och så grannen kallad ”Tanten”, som läste för henne allt från Kalle Kanin till Bröderna Grim.

Så kom tiden då Kire lärde sig läsa. En helt ny värld öppnade sig för henne. Varenda vaken stund var med en bok en dagstidning eller varför inte läsa på mjölkpaketet.

Promenerade och läste och även vid måltiderna fanns en bok med. På sommarlovet var inget undantag då lånades det 10 st böcker gånger två och så skrev hon en sammanfattning av böckerna.

I sjunde klass fick Kire en lärare som uppmuntrade och hjälpte henne att börja läsa vuxenlitteratur och klassiska författare.

Vilken tur att Kire inte blev rörmokare som var drömmen i tidig ålder istället tog hon en omväg och blev möbeltapetserare innan det blev bibliotikarie arbetet.

Vad händer då när vi läser. Många positiva effekter. Bland annat är läsning allmänbildande, man får ett större ordförråd, hjälper långtidsminnet, läsning gör oss mer sympatiska och minskar stressnivån med 60 %. Alltså rena styrketräningen för hjärnan.

Folkbiblioteket har 60 miljoner besök årligen. Biblioteken anordnar också föredrag, barnteatrar, bokcirklar, sagostunder och har ett stort fokus på barn och unga. Läsvana barn klarar sig bättre i skolan. Ingen avgift, alla ska kunna låna och läsa.

Sista sopplunchen för våren och vi önskade varandra en skön sommar och avslutade mötet med att gemensamt sjunga psalmen ”Den blomstertid nu kommer.”

 

Top