Kjugekull – en oas vid Ivösjön

Red. anmärkning. Vi kommer framöver publicera ett antal av Birgitta Nilssons fina artiklar som beskriver sevärdheter i Skåne. Först ut är artikeln om Kjugekull.

Mellan Ivösjön och Oppmannasjön en bit utanför Kristianstad ligger denna pärla med frodig grönska och ett rikt växtliv. En plats för avkoppling och rekreation. Här finns även möjlighet att bedriva klättringssporten bouldering på de enorma stenblocken som finns lite varstans. Fascinerande är också jättegrytorna som bildades för miljontals år sedan.

Den fullt utslagna bokskogen välver sig som ett grönt tak över huvudet när man följer den smala stigen från parkeringsplatsen fram till en stor öppen gräsplätt. Här finns ett utomhusmuseum som berättar om natur- och kulturlandskapets historia, bänkar att slå sig ner på, samt en handikappanpassad toalett. Därifrån går det sen att följa ett flertal olika vandringsstigar med skilda färgbeteckningar och på så vis ta sig runt i området utan att gå vilse.

Grönskan är överväldigande, men det som är ännu mer intagande är all den blomsterprakt som uppenbarar sig på vägen.

Här finns mängder av olika arter som till exempel den söta lilla blåsippan …..

…eller den lila, smått ludna backsippan.

Över hela fält har mängder av gullvivor spritt sig och i lummig skugga växer små grupper av mörklila revsuga.

Andra fina växter i området är kärrblomster och mandelblomster.

I början av vandringsleden kommer man till en utkiksplats där det går att skåda ut över såväl Ivösjön som Oppmannasjön.

Här kan man njuta av det vackra landskapet och samtidigt inta medhavd matsäck eller bara sitta och filosofera. Området intill är klippigt, men med en hel del växtlighet.

Därefter når man stora blomsterfyllda hagar och grönskande bokskog och längre ner går stigen längs Ivösjöns strand med en öppen vy över vattnets blanka yta. Så småningom uppenbarar sig väldiga stenblock på flera ställen och här finns det många som ägnar sig åt klättringssporten bouldering.

Utan redskap ska man kunna klättra upp på blocken genom att bara använda händer och fötter. I området finns också 50 jättegrytor, stora hål rakt ner i berget, som bildades för mer än 75 miljoner år sedan. Dessa är en fascinerande syn! Andra närliggande sevärdheter är Bäckaskogs kloster och slott, samt omkringliggande slottspark.

 

Top