100 år sedan Teodor Stephens fond startade

VITTSJÖ. Idag onsdag är det så tid för utdelning av ett återkommande arrangemang i en lite annorlunda anda, nämligen utdelning av stipendier till de bästa sjätteklass eleverna i Vittsjö skola. Ämnen som matematik och oä, som hela klassen fick vara med och skriva och som utfördes i förra veckan.

Nu blir det först glass till samtliga i klassen, därefter kommer ordf Claes Ruderstam ge en kort information om vem Teodor Stephens var som grundade denna fond för 100 år.

Theodor föddes i Gundrastorps by 1844, vid sex år dog hans far som var soldat och eftersom de bodde på ett soldattorp så fick de flytta ut till en by vid namn Snärshult.

Han gick i skolan några år men fick börja arbeta hos en bonde och jobba hårt. Vid tretton års ålder rymde han västerut, (enl rykte) mot Kullen och havet, tog ett arbete på en lastbåt. Kom till England och lärde sig engelska och andra språk.
Han bytte sitt efternamn till ett nytt som blev Stephens. Anställd som tolk, i Kina vid det Brittiska konsulatet, blir biträdande konsul, men detta vet man inte säkert. Teodor arbetade samtidigt med andra intressen.

Han hördes inte av till någon i hemlandet förrän på 1870-talet då han återkom till Vittsjö, besöket varade i flera månader. Åter till Kina, t o r åter, stannade hemma ett år.
Han köpte ett hus till mor Palla år 1895 och återvände till Asien. När han dog 1923 var han en förmögen man som efterlämnade stort kapital och ett nedskrivet testamente om hur han hade tänkt sin förmögenhet skulle förvaltas.

Avkastningen skulle gå till de fattiga och till skolbarnen, idag berör det sjätteklassarna i Vittsjö. Claes berättar att det i stort sett har varit utdelning varje år sedan 1924. Alltså i 100 år, fantastiskt men för åtta år sedan så tog pengarna slut och Stiftelsen Vittsjö fonden, Harry B Jönsson och via andra privata generösa givare så kan arbetet fortsätta.

Nu är den goda glassen uppäten och alla barn väntar nu på resultatet. Eftersom det är 100 års jubileum så blir alla skolbarn bjudna på glass i år innan sommarlovet börjar.

De flesta av årets stipendiater här på bild, tyvärr saknades en person.

I ämnet matte så var det:
Malte Gustavsson som hade bäst resultat =2000kr.
Linn Aronsson, Svärdén därefter = 1500kr.
Albin Snygg därefter = 1000kr.
Celina Jensen = 1000kr.

I ämne SO-OÄ:
Artur Zimbran = 2000 kr.
Isac Lindqvist = 1500 kr.
Olle Huhtala Fransson = 1000kr.
Nora Asplund = 1000kr.

Samtliga stipendiater har förutom sin gåva fått ett diplom. Claes Ruderstam önskar dem lycka till och en fortsatt inspirerande skolgång i de högre instanserna. Men nu väntar ett riktigt skönt sommarlov. Det är dom värda allihopa.

 

Top