Återinvigning och avtäckning på Nationaldagen

VITTSJÖ. Den 16 november 2022 var en dyster dag här i Vittsjö. När vi vaknade på morgonen upptäcktes att våra båda bronsskulpturer, Snapphanen Ubbe och Pensionatsgästerna, hade stulits. Tjuven eller tjuvarna hade sågat av båda två vid fotknölarna och kvar på fundamenten fanns endast de avkapade förankringsjärnen. Illdådet väckte stor förstämning i byn. Utsmyckningarnas symbolvärde för vårt Vittsjö var mycket högt, medan det metallvärde tjuven kunde förvänta sig möjligen var några få hundralappar.

Snapphanen Ubbe, invigd 1997

Pensionatsgästerna, invigd 2006

Under en period hade vi kanske en svag förhoppning att polisen skulle kunna lösa brottet alternativt att tjuven skulle drabbas av dåligt samvete och på något sätt återbörda konstverken. Tyvärr hände inget av detta och vi har sen länge förstått att vi troligen aldrig kommer att få återse originalskulpturerna.

Skulpturerna har en gång tagits fram och finansierats av Vittsjö Försköningsfond och Harry B Jönssons Minnesfond (idag Stiftelsen Vittsjöfonden), men därefter överlämnats till Hässleholms kommun. Konstnären bakom båda verken var författaren, konsthantverkaren och kulturprofilen Thore Brogårdh, som de sista tjugo åren av sitt liv bodde i Vittsjö.

Åtminstone sen september 2023 har dessa båda Vittsjöföreningar tillsammans med kulturförvaltningen i Hässleholm arbetat intensivt för att försöka att i någon form återskapa konstverken. Det har varit mängder av kontakter och samråd och länge var även försäkringsfrågorna en het fråga. Tidigt skapades också kontakt med gjuteriet Rosengren & Nilsson i Malmö, vars vd och ekonomichef båda har sommarhus i Vittsjö.

Samarbetet mellan kommunen, Vittsjöföreningarna och gjuteriet har skett i en god och konstruktiv anda. Lyckligtvis fanns det i Vittsjö olika miniatyrer och prototyper av konstverken, som också de skapats av Thore Brogårdh. Dessa har skannats av på gjuteriet och utifrån dessa bilder har nu under våren nya skulpturer arbetats fram. De nya konstverken är snarlika, men inte identiska, med originalen. Utifrån stöldrisken är de inte heller tillverkade i brons utan i ett enklare, metalliknande kompositmaterial.

Vi har nu glädjen meddela att vi nu äntligen börjar närma oss vägs ände. I veckan kommer de återskapade skulpturerna förhoppningsvis att sättas på plats av Kalle Johansson och Rolf Storm. Invigningen och avtäckningen kommer att äga rum med en lite enklare ceremoni på Nationaldagen 6 juni. För Snapphanen Ubbe är klockslaget 11.00 och för Pensionatsgästerna 12.00. Alla är varmt välkomna till ceremonierna som kan ses som en liten trevlig upptakt till Nationaldagsfirandet, som sen startar kl 14.30.

 

Top