Fredriksdal ett friluftsmuseum med mycket att se

HELSINGBORG. Relativt centralt i Helsingborg ligger detta mångfacetterade friluftsmuseum som kan inspirera de flesta. Här kan besökare få ta del av allt från allehanda sorters växtlighet till gamla gårdar från landsbygden och äldre stadsbebyggelse.

Nils Poppe står staty längs en av gångarna på Fredriksdal.

Dessutom ligger den berömda Fredriksdalsteatern som anlades 1927 här. Där har ett flertal kända svenska skådespelare, som Nils Poppe och Eva Rydberg, uppträtt i olika folklustspel genom åren.

Fredriksdals herrgårds huvudbyggnad uppfördes redan 1787.

Själva Fredriksdals herrgård som ligger mitt i området byggdes 1787 för att bli en sommarbostad till riksdagsmannen Fredrik Wilhelm Cöster. Den ärvdes sedan av hans son som flyttade dit permanent 1798 med sin familj och lät vinterbona huvudbyggnaden, samt uppföra två flyglar. Den ena för tjänstefolket och den andra som gästbostad. Herrgården och omgivande mark bytte sedan ägare inte mindre än fem gånger innan konsul Oscar Trapp tog över äganderätten i slutet av 1800-talet.

En av de vackra gamla kakelugnar som höll värmen i herrgården på vintern.

Dennes hustru, den 26 år yngre Gisela Trapp, donerade sedan herrgården och dess omkringliggande marker till Helsingborgs stad 1918 med villkoret att ytan skull användas som friluftsmuseum och botanisk trädgård. Så har också skett och för den trädgårdsintresserade finns mycket att beskåda i form av det vackra Rosariet med mängder av rosor i underbara färger, samt en kulturhistorisk köksträdgård, en trädgård för nyttoväxter, en kryddträdgård och en botaniskträdgård med ett urval från Skånes unika växtvärld.

Vissa delar av Lillarydsgården, som kommer från Perstorps socken i Norra Åsbo härad, är byggd på 1600-talet.

Längst bort i ena delen av området ligger den vackra gamla Lillarydsgården. Omgiven av gröna fält ligger denna trelängade gård byggd av gråskimrande timmerstockar och som består av bostad, loge och stall.

Tidsenliga inventarier i Lillarydsgården.

Delar av gården kan dateras ända från 1600-talet och rummen är inredda med vackra allmogemöbler. Andra sevärda äldre hus från landsorten är skvaltkvarnen som användes för malning av säd till husbehov, timmersågen och malttorkan. Ågård är även den en sevärd och vacker gammal gård som är belägen strax intill stadskvarteren på området.

Skvaltkvarnen kommer från Stora Pålstorp i Torups socken.

Kvarnen kunde bara användas då det kom tillräckligt med vatten för att driva kvarnhjulet.

Dessa stadskvarter vill ge besökaren en inblick i hur det gamla Helsingborg såg ut och har byggts upp med gamla hus som flyttats hit då stan skulle moderniseras. Här finns en mängd olika museer att besöka.

Strömgränsgården var en handels- och hantverksgård från 1700- och 1800-talen som låg vid Stortorget i Helsingborg.

De vackra korsvirkeshusen i Strömgrändsgården var en handels- och hantverksgård från 1700-och 1800-talen som låg vid Stortorget i Helsingborg. Den inrymmer det gamla apoteket Kärnan och Lindbergs gördelmakeri.

På Grafiska museet visas tryckeriverktyg som användes förr.

Gamla tiders tryckpressar var både skrymmande stora och högljudda.

Denna rak- och frisersalong härstammar från 1920-talet.

Andra intressanta ställen att besöka är Grafiska museet som är nordens största tryckerimuseum, en genuin rak- och frisersalong från 20-talet och den charmiga Hedströms diversehandel.

Hedströms diversehandel visar upp ett varusortiment fån en svunnen tid.

I denna affär går det att köpa allt från gammeldags karameller till souvenirer av alla de slag. Butiken var i drift mellan 1858 och 1963 och här kunde både stadsbor och folk från landet köpa varor som salt, socker, tyger och utsäde. En annan charmig byggnad är den folkkära korvkiosken

Den folkkära Olympiagrillen frän 60-talet finns bevarad här och har öppet vid speciella tillfällen.

Olympiagrillen från 60-talet. Vid särskilda tillfällen har den öppet och hungriga besökare kan då köpa korv med mos där om så önskas.

 

Top