Sofiero – ett blomstrande paradis

HELSINGBORG. Blomsterprakten är hänförande i denna kungliga trädgårdspark, mest känd för alla sina rhododendronbuskar.

Det finns dock mycket mer att njuta av. Blommor i alla tänkbara färger breder ut sig längs kronprinsessan Margaretas blomstergata.

Sofieros historia började redan 1864 då prins Oscar och hans fru Sophia av Nassau köpte Skabelycke, ett hemman som låg ett stycke norr om Helsingborg. Där lät de bygga sitt sommarslott Sophie-Ro och kunde flytta in 1866. När kronprinsen tio år senare blev kung (Oscar II) genomgick slottet en omfattande renovering och fick det utseende det har idag.

År 1905 ger kungaparet bort sitt älskade Sofiero som en bröllopsgåva till sonsonen Gustaf Adolf när han gifter sig med Margareta från England. Kronprinsessan Margareta visade sig ha ett stort trädgårdsintresse och hon började genast anlägga en betydligt större slottsträdgård med gångar, rabatter och dammar.

Hon hade vuxit upp bland praktfulla engelska parker, var växtkunnig och hade en välutvecklad känsla för färg och form. Margareta dör 1920 och lämnar efter sig sin man och fem barn. Gustav VI Adolf gifter om sig och blir kung 1950. Sofiero vårdar han ömt fram till sin död 1973 då han testamenterar slottet och parken till Helsingborgs stad.

Förutom alla vackra blommor finns det även flera växthus att besöka. I ett av dem frodas vinstockar som planterades redan 1914 och bildar ett tak av ljusgröna vinblad över huvudet.

I ett annat växthus odlas meloner och små rhododendronbebisar som får samsas om utrymmet. Alldeles intill hittar man den intressanta labyrinten av höga gröna häckar där det går att irra runt en stund. Lovar dock att det är lätt att hitta ut igen.

Längre ner i parken breder den kungliga fotbollsplanen ut sig och här uppenbarar sig fyra vackra skulpturer i svart diabas.

På ena sidan av den stora gräsplanen ligger sen Orangeriet. Denna glasbyggnad hyser ett stort antal pelargoner i olika röda, rosa och orange nyanser.

Här finns flera ovanliga sorter som drottning Ingrid bidragit till med sticklingar. Allra längst ner breder Öresund ut sig med sitt glittrande vatten och på den öppna platsen innanför staketet reser sig en äkta totempåle vid namn Killer whale.

Andra sevärdheter är Sofias bro, varifrån man har en magnifik utsikt över hela parken.

För barnen finns de kungliga lekstugorna i Prins Oscars Sagoskog och Lejonlabyrinten, en kultursaga för barn och vuxna. I Sofieros slott finns dessutom utställningar, ett café och restaurang. Vill man var ekonomiskt går det också utmärkt att ha med egen matsäck och slå sig ner på någon av de otaliga bänkar som står lite varstans runtom i parken.

 

Top