Forsakar – en pärla i vattenriket

DEGEBERGA. En bit utanför Degeberga ligger ett underbart naturreservat med två imponerande vattenfall som tillhör Skånes högsta.

Längs den cirka 40 meter djupa ravinen löper en vindlande stig omgiven av tät grönska. Bokskogen är dominerande, men här växer även al, ask och alm. Skuggan under de mäktiga trädkronorna ger en skön svalka under varma sommardagar.

Slingan är cirka 1,7 km lång och utgår från parkeringen. Den följer ravinens övre kant och det gäller att hålla barnen under uppsikt eftersom man passerar flera farliga branter. Det gäller också att se upp för kraftiga trädrötter som det annars är lätt att snubbla över.

För den som vill gå lite längre är det trevligt att fortsätta vandringen genom skogen bort till Degeberga backar som ligger strax intill.

Efter att ha gått en bit längs stigen och njutit av den betagande grönskan kommer man fram till en trappa i rostfritt stål som leder ner till en plattform varifrån man tydligt kan se vattenfallen. De brusar i långa vita kaskader i flera etapper ner i ravinens djup. Ett vackert skådespel att njuta av och fotografera.

Den djupa ravinen ligger på Linderödsåsens östra sluttning och bildades då inlandsisens smältvatten mejslade sig genom åsen på sin väg ut mot havet. Här har naturen fått växa fritt och helt orört, så det finns fullt av döda träd och nerfallna trädstammar längs branterna och nere i ravinens botten. Många av träden i ravinens brant är angripna av rötsvamp och de kan falla helt utan förvarning. Därför avråds besökare från att gå längs stigen i ravinens botten.

I ravinen finna en speciell fuktig miljö som gynnar många växter och djur. Här växer till exempel ormbunkar och skuggstjärnmossa, samt blommor som gullpudra och olika slags sippor. Även många sällsynta insekter hittar sina bon i de gamla nerfallna trädstammarna. Bokskogslöparen, asbaggen och svampflugan är några av dem. Fågellivet är också rikt i Forsakar. Både forsärla och strömstare häckar här och kungsfiskare och häger syns ofta till.

I ravinens botten rinner en bred bäck fram i maklig takt och här och var finns fördämningar som byggts i sten för länge sedan och små forsar. Trädstammarna ligger över vattendraget som ett jättelikt plockepinn. Det är dock inte helt lämpligt att befinna sig där som tidigare nämnts. Även en restaurang och ett utomhusbad finns i anslutning till naturreservatet.

 

Top