En storslagen fest med anor från förra sekelskiftet

KARLSKRONA. För ett antal år sedan var min hemort Karlskrona. En sommarstad med vacker natur, härliga bad och Lövmarknad.

När man är barn tycks ju det mesta så stort och nu skulle jag återvända och verkligen se om marknaden var så stor. -Den var större! Cirka 500 marknadsknallar var anmälda.

Under en dag fylls Stortorget och gatorna runt torget av marknadsstånd. Här säljs allt från lokala delikatesser till leksaker, karameller och korgmöbler.

Hela torget är också fyllt med vita, röda, rosa och blå sommarblommor som en stor färgpalett.

Det hela började för ca 200 år sedan som en hantverksmässa och då var det i huvudsak bönderna som samlades och sålde sina varor. Förr i tiden köpte man stora knippe med björklöv (därav namnet Lövmarknad) och jättelika eklövskransar för att smycka sina hem.

Lite nedanför torget ligger Amiralitetsparken och hantverksmässan. Midsommarstången klär man här och blomsterkvinnorna sitter och binder de vackraste kransar.

Träslöjd, virkade, vävda och stickade arbeten kan man beundra och också köpa. Verkliga hantverk.

Festligheterna börjar klockan 08.00 alltid dagen innan midsommarafton och varar till klockan 20.00 och då har man ätit både Langos och glass och till och med druckit kaffe på uteserveringen i det för dagen vackra och soliga vädret.

Återfärd till Vittsjö och en erfarenhet rikare.

 

Top