Hästveda Marknad lockade fler än i fjol

HÄSTVEDA. När tidigare marknadsgeneralen Agne Nilsson och nuvarande generalen Kim Olsen på torsdagens eftermiddag summerade 2024 års upplaga av klassikern Hästveda Marknad, var de i princip nöjda.

Marknadsgeneralen Kim Olsen till vänster och tidigare Marknadsgeneralen Agne Nilsson till höger.

- Betydligt bättre än i fjol i alla fall, sade arrangörslegendaren Agne och fick medhåll av Kim. Förra året var det mycket som fungerade dåligt – på grund av vädret – men nu hade vi tur med det regn som föll.

- I fjol regnade det mer och en hel del publik föll då bort. Nu i år kom större publik och den stannade kvar.

Både handlare och kunder var på bättre humör i år. Representanter för fyra olika politiska partier fanns också på plats. Under andra dagen – torsdagen – drog häst- och smådjursmarknaden extra mycket folk. Här var det inga som helst problem. Hur många som kom till Hästveda Marknad i år vet arrangörerna ännu inte riktigt men det var åtskilliga tusen som mötte upp.

Ett näpet litet föl, ja, verkligen litet till storleken, imponerade på de djurkunniga besökarna. Runt 30 hästar i olika storlekar kom till Hästvedas hästmarknad. Hästar och tusenlappar bytte snabbt ägare.

- Jag tyckte kaninerna var större för några år sedan, sade Ingvar Larsson i Verum, bonde och kyrkligt engagerad.

Det vimlade också av höns, kycklingar, ägg, kaniner, vaktlar, gäss, ankor, värphöns, skogshöns och kalkoner.

Ost, gräddbullar, korv, senap, munkar, körsbär, vindruvor, honung, ja, där fanns mycket att välja på. Älgkebab var nytt bland maträtterna. På något sätt verkade det som marknaden förnyade sig.

Det var i skiftet mellan 1960-talet och 1970-talet som Hästveda sommarmarknad växte från i princip ingenting till att bli ett två dagar långt evenemang med djurmarknad med mera. Mannen bakom nyordningen var framlidne bondsonen och försäljaren Ture Nilsson från Hästveda.

Det mesta talar för att det blir en ny marknad i Hästveda i mitten av juli 2025…

Fler bilder från marknaden:

 

Top