En sommarhälsning från Wittsjö hembygdsförening

VITTSJÖ. Lördagen den 6 juli öste regnet ner kl. 13, men under själva slåttergillet kl. 14-17 var det soligt och varmt väder. 26 personer hade hittat ut till den gamla fina torpstugan i Tidemanstorp.

Sivard Strand välkomnade och berättade om dagens program. Först ut var höstning av ängen. Männen och en kvinna tog tag i sina liar och gick en skåra fram snett efter varandra. Räfseskorna samlade ihop gräset till små högar. Dessa bars så bort till hässjan, som byggdes på med slanor efter hand. Egentligen ska gräset ligga och torka några dagar, så att fröna från växterna trillar ner på marken, och sen ska höet tas bort, så att ängen inte gödslas.

Efter väl förrättat värv var det dags för slåttergröt, som tillagats av Gunnel Jönsson. Den goda gröten avnjöts i solen, samtidigt som vi alla fick lyssna till sång och musik av traktens egne trubadur Arne ”Grus” Persson.

Han bjöd på ett stort antal gamla örhängen som t ex Jules Sylvains Jag vet ett litet hotell och Bertil Boos Violer till mor.

Sivard tackade alla som kommit och riktade ett speciellt tack till Arne och Gunnel för underhållning resp. förplägnad, och hälsade alla välkomna tillbaka nästa år.

Dagen efter, den 7 juli, var vädret inte lika gynnsamt. Det var ömsom sol ömsom regn på Familjedagen i Emmaljunga. Då valde man till sist att sitta under det lilla skjulet, då vi inte var mer än 5 personer. Vi tog genast fram kaffe och kakor, som smakade gott, och pratade lite om varjehanda. Men efter en timma utökades hela tretton personer, så fler bord och stolar fick sättas dit. Då vi var från Vittsjö, Verum, Kraxeboda och Emmaljunga och inte kände varandra så väl, gjorde vi en enkel presentationsrunda. Därefter plockade Karin fram gitarren, och vi sjöng några allsånger. Ett lotteri hade utlovats men regnet tilltog, så vi fick ta oss in i stugan. Här skedde dragningen och det blev några glada vinnare. Karin berättade sen om sin psalmodikon samt om dess historia. Hon spelade därefter Din klara sol, en psalm som ofta inledde skoldagen förr. 
Till sist hade vi tänkt leka lite utomhus, men i stället blev ett kastspel inne där det gällde att få de små påsarna med kryss och ringar tre i rad.

Efter att Karin sjungit ett par sånger, Lyckliga gatan samt Maskros och tjärdoft, tackade vi varandra för trevlig samvaro och önskade en god kväll.

Vill också passa på att göra lite reklam för närstående aktiviteter.
Under tre söndagar i juli är museet, gamla skolan, öppen kl. 14-17. Det blir kaffeservering med hembakat samt lotteri vid varje tillfälle men också försäljning av böcker och förstås visning av museets föremål. Den 14:e tillverkas styltor av Ungdomsgruppen. Den 21:e Tipsrunda och den 28:e Musikunderhållning. Varmt välkomna!

I år är Hembygdsstugornas dag söndagen den 4 augusti. Det kommer vi att fira i Hembygdsstugan i Emmaljunga kl. 14-17. Det blir lite repris från i fjol med hantverkare, försäljning, servering, lotteri mm. Hembygdsföreningens sånggrupp medverkar, och Emmaljunga toffeln har öppet för visning. Varmt välkommen! Hoppas att vi ses och att det blir bättre väder än förra året!

 

Top