Kameraövervakning mest effektivt för att klara upp brott

HÄSSLEHOLM. Sommarens sista ”Berättarafton på Hovdala” hölls av Bo Lundqvist, kriminalpolis och chef för Kalla Fall i Region Syd.

Han gick ut polishögskolan 1990 och har lång och gedigen erfarenhet inom polisyrket, bl a annat som mordutredare. I Sverige räknas ett kallt fall som ett sådant när den polisiärt ansvarige anser att allt som rimligen kunnat göras är gjort utan att det lett till någon dom. Idag finns det sammanlagt 160 ärenden av ouppklarat dödligt våld i landet, där Skåne står för 140 av dessa. Statistiken visar att bara runt vart 50:e fall av dem klaras upp, alltså cirka två-tre procent.

Då det gäller mord överhuvud taget i Sverige räknar man med att klara upp ungefär 67 procent. Av dessa är 93 procent mord begångna av människor som inte tillhör något kriminellt gäng. Av morden inom gängkriminaliteten är det bara 27 procent som klaras upp. Gangstermord är mycket svårare att lösa än andra mord, menar Bo Lundqvist. Han berättar också att när det gäller våld med skjutvapen så ligger Sverige på liknande nivå som andra europeiska länder, men då det handlar om sprängningar är vårt land extremt hårt drabbat. Han jämför antalet sprängdåd i Sverige med länder som är i ett pågående krig.

Något som verkligen kan bidra till att minska våldet ute på gator och torg och leda till att fler skyldiga grips är kameraövervakning, anser Lundqvist. Där är Storbritannien ett föregångsland. De har sammanlagt 5,7 miljoner övervakningskameror mot Sveriges 1 739 stycken. Även möjlighet att söka i olika DNA-register har visat sig vara mycket effektivt. Detta började man med i Storbritannien i mitten av 1980-talet och i Sverige 1989. För att eventuellt kunna få mer hjälp att lösa fler kalla fall publiceras dessa även på nätet på sidan polisen.se/kalla fall.

 

Top