Var på din vakt mot bedragare!

Du har säkert hört talas om bedragare som på olika sätt försöker få dig att lämna ut koder och inloggningsuppgifter till din internetbank.

Legitimera dig aldrig på annan persons uppmaning!

Ett vanligt scenario när det gäller bedrägerier kan se ut så här:

-Du får telefonsamtal eller SMS från bedragare som utger sig vara någon form av företag, myndighet eller organisation. Där kan det falskt påstås att du tagit ett lån, -är utsatt för ett bedrägeriförsök eller -handlat en vara. Bedragaren låter dig tro att det är bråttom - enbart för att skapa stress och oro hos dig. -Bedragaren kommer troligen att fråga vilken bank du har och "kopplar" dig sedan vidare för att be om att du legitimerar dig med Mobilt BanklD. De kommer att få dig att tro att det är din bank som finns på andra sidan i samtalet. I själva verket blir du lurad att släppa in bedragaren i din internetbank.

Kom ihåg att:
Din bank ber dig aldrig legitimera dig!

Du kan aldrig bli kopplad till banken från ett annat företag eller myndighet. Påstår någon det är det ett bedrägeri. Lägg på luren!

• Seriösa företag, organisationer och myndigheter tar aldrig kontakt och ber dig logga in eller lämna ut personliga uppgifter.

Fler tips:
• Var ”svårlurad”. Det gör faktiskt inget om du är lite fräck och lägger på luren. Kontakta snarast din bank på deras officiella telefonnummer och eventuellt polisen
• Ge aldrig bort koder eller använd ditt BanklD på uppmaning av någon annan - oavsett vem som frågar eller hur brådskande det än verkar vara.
• Ladda inte ner någon programvara på uppmaning av någon. Banken ber dig aldrig att göra detta.
• Var väldigt försiktig med att klicka på länkar i SMS eller e-post.
• Försäkra dig om att det är rätt person som skickar SMS och ber om hjälp med pengar, bedragarna utger sig ofta för att vara en närstående till den man kontaktar.
• Investera inte i affärsförslag som verkar för bra för att vara sanna.
• Tag som vana att aldrig svara i telefon då okända personer ringer, du kan i efterhand kolla vem som ringde och då ev kontakta.

 

Top