Tillskott i vittsjöfloran – några exempel

VITTSJÖ. Ständigt pågår förändringar i vår vilda flora. Växter försvinner och andra kommer till. Det är svårt att avgöra när en växt försvunnit för gott i ett visst område. De kan finns kvar i det fördolda och dyka upp senare – om man bara är observant. Lättare är det då att se vilka nya växter kommer till i en trakt. Här vill jag ge några exempel på växter som verkar ha inkommit hit i sen tid.

BLÅELD vid Skansen och STOR ANDMAT i Ubbalt upptäcktes båda 1996 som nya i Vittsjö socken. Blåeld har därefter hittats på ungefär 15 nya väl spridda platser i trakten.

Stor andmat hittades i Björstorp reningsdammar 2017, och har förmodligen kommit genom att ha liftat med fåglar. Även i år finns stor andmat kvar i Björstorp tillsammans med (vanlig, liten) andmat (se foto).

Den insektätande hybriden (korsningen) STORSILESHÅR x RUNDSILESHÅR hittades på Frostesmossen (Kämlehöjalt) 2021. Så sent som i år uppdagades ytterligare en lokal på en myr mellan Hyngarp och Gundrastorp. Storsileshår x rundsileshår är så vitt känt en mycket sällsynt växt i Skåne, men är nog förbisedd. Där storsileshår förekommer rikligt brukar det inte vara svårt att hitta hybriden om man bara ger sig tid att leta. Rundsileshår är överallt vanlig där betingelserna för den är de rätta.

Samma år 2021 tillkom också ÅKERSYSKA i Bröna respektive BOERSTÅNDS i Hästhult som nya växter i Vittsjö. Åkersyskan har hållit sig kvar på sin växtplats med några plantor åren 2022-24. Boerstånds finns ännu kvar i Hästhult och har dessutom hittat nya växtplatser i Bäckabro och Hårsjö.

På en skogsbilväg mellan Lanetorp och Kraxeboda kunde man sommaren 2022 finna två växter som är rena sällsyntheter i våra trakter, nämligen HARMYNTA och SANDKLINT. Båda håller sig kvar på platsen även i år.

Nära släkt med sandklint är BANKLINT (egentligen en hybrid mellan den vanliga rödklinten och svartklint). Banklint upptäcktes helt nyligen på en jordhög i en beteshage i Lehult.

I juli förra året gjordes ett märkligt fynd av DVÄRGJOHANNESÖRT i området där Hästhult gränsar mot Vejshult. I år kunde på platsen räknas in hela 120 plantor av arten. Troligen har dvärgjohannesört kommit hit med vägbeläggningsmaterial. Närmaste växtplatser finns kring Kristianstad. Dvärgjohannesört är en starkt hotad, dvs rödlistad och fridlyst växt, som försvunnit på många av sina lokaler i Skåne, bl.a. de som fanns mellan Hovdala och Tormestorp.

Förutom banklint har i år hittats bl.a. dessa tre nya vildväxande arter: ANAGRAMBRÄCKA (Lilla Vittsjö), KLOTULLÖRT (Lehult) och KÅLTISTEL (Hästhult). Det blir spännande att se om de lyckas hålla sig kvar i trakten i framtiden.

Sammanfattningsvis är detta bara ett axplock av alla de nya växter som hittat sina grogrunder just i vittsjötrakten, och floran här är rikare än vad man kanske i förstone tror.

 

Top