Sommarteater på Hovdala är både rolig, lärorik och intressant
HOVDALA. Sommarens Hovdalavandring med HeTS (Hessleholms Teatersällskap) handlar om sänkningarna av Finjasjön och heter ”Att ta sig vatten över huvudet”.
Under vandringens gång får vi veta en hel del om anledningen till och konsekvenserna av denna åtgärd. Guiden Peter Alf berättar att under 1800-talets senare hälft gjordes två sänkningar av vattnet i Finjasjön för att frilägga mer jordbruksmark runt sjön.
Peter Alf
Befolkningsmängden hade ökat betydlig under detta sekel på grund av främst tre anledningar: Det hade varit fred under en lång period, vilket sparat många liv. Potatisens införande i landet gjorde att mycket av svälten som plågat befolkningen under lång tid kunde hävas och vaccinet mot smittkoppor bidrog till att många överlevde denna farsot. Nu behövdes mer åkermark för att kunna försörja den ökande befolkningen.
Sänkningen gav som väntat mer odlingsbar mark, men detta kostade också en hel del. Många bönder med små gårdar fick så stora skulder till staten att de till slut tvingades sälja sina gårdar på exekutiv auktion och flytta in till stan. Detta orsakade en stor förtvivlan och bitterhet hos de drabbade.
Dessutom blev det väldigt orättvist fördelat när det gällde markens kvalitet. En del gårdar hade turen att få bra åkermark där vattnet försvunnit och där det fungerade att odla, medan andra hade oturen att få betydligt sämre mark.
Det uppstod också en hel del oroligheter i form av bråk mellan ortsbefolkningen och de som kom utifrån för att arbeta som daglönare med själva utdikningen. Många av dem som bodde i trakten såg denna arbetskraft som inkräktare och det bildades tidvis rena medborgargarden.
Det inträffade också flera hemska dödsolyckor när man använde dynamit för att spränga bort berg och stenar då dessa kom i vägen för arbetet. Dynamit var något relativt nytt och de flesta av arbetarna var inte vana att hantera detta explosiva material.
Något som diskuterades i en scen var användningen av konstgödsel. Vissa ansåg att det var mycket bättre än den naturliga gödsel man använt i alla tider, medan andra höll på ”naturlig skit” som inte kostade en massa pengar.
I en scen från modern tid togs även frågor kring miljögifter och försurning av Finjasjön upp då två inspektörer visade upp små burkar med otäckt innehåll, vilka de tagit som vattenprover från sjön. Visserligen inga äkta sådana, men en klar fingervisning när det gäller framtida miljöarbete.
Vandringen avslutas med en nostalgisk scen där det äldre paret minns sin ungdoms förälskelse och bekymmer och som sedan gestaltas i det yngre parets dialog.
För de som vill gå teatervandringen finns det ytterligare fyra tillfällen att göra detta på lördag 24/8 och lördag 31/8.
Kontakta Hovdala för biljettköp!