Kulturarvsdagen i Wittsjö

VITTSJÖ. På lördag den 7 september kl. 14-17 firar Wittsjö hembygdsförening årets Kulturarvsdag genom att ha öppet i Gundrastorp-Ekholmens kvarn och såg.

Byggnaderna är välbevarade såväl exteriört som interiört. Driften var igång till 1958 och förklarades som Byggnadsminne 1982.

I fjol fick Ekholmens såg ett nytt sticketak på södersidan. Inne finns en flerbladig ramsåg. Förhoppning finns att den ska kunna användas inom en inte alltför lång framtid.

Sivard Strand vid ramsågen

Inte mycket vatten just nu i Vieån, men på lördag är tanken ändå att vattenhjulet skall kunna provköras. Ute på gården kommer det att hyvlas takstickor, som skall användas till nytt tak på Hembygdsstugan i Emmaljunga.

Interiör Gundrastorps kvarn

Varje heltimme kommer man att visa och berätta om både kvarnen och såget. Verkligen intressant att se mjölnarbostaden och leva sig in i hur han hade det här. Eller se ramsågen, som kunde såga flera brädor samtidigt. Så har du inte tidigare varit inne i dessa byggnader, tag då chansen denna dag.

Men njut också av den fina naturen här kring Vieån. Kanske genom att ta med dig en fika. Här finns ett par bord!

Gundrastorps kvarn o såg.

Inte mycket vatten i Vieån just nu.

Årets kulturarvsdag har temat ”Kulturens vägar, knutpunkter och mötesplatser”, och just i dessa byggnader knyts byarna Gundrastorp och Ekholmen, Vittsjö respektive Verums socknar, samman. Kvarnen och sågen var verkligen en mötesplats för de som skulle få säden mald och stockarna sågade. Säkert pratade och skojade man här men fick också samtidigt höra lite om bygdens nyheter.

Så kan det bli också på lördag!

Alltså varmt välkommen!

 

 

Top