Folkfest på museet

BJÄRNUM. Teknikens dag på Bjärnums museum drog som vanligt storpublik. Ett myller av äldre bilar, mopeder och motorcyklar var uppradade inom området. En del upputsade och renoverade medan andra var i något sämre bruksskick.

Lars visar körställningen i den egentillverkade racern

Ett objekt som drog till sig en del blickar var Lars Nilssons sidovagns racer. Lars berättar att den är det enda exemplaret då han byggt den själv. Bekvämligheten i körställningen är inte den allra bästa men den är sportig. Markfrigången är endast 8 centimeter och det gör det svårt att passera vissa vägbulor, allt enligt Lars. Som kontrast till Lars racer fanns även en rysk Ural sidovagn till beskådan.

En del av det som fanns att titta på, var museets egna samlingar, men privatpersoner kunde även ställa ut sina bilar eller samlingar. Bland dessa fanns en samling motorsågar med en såg som hade en klinga på ca två meter.

Köerna ringlade sig långa vid de båda serveringsställen. Kaffe och kaka och korv i bröd fanns att stilla hungern med. Störst tryck var det vid korvserveringen. Det är inbyggt i våra gener att det alltid sitter bra med en grillad korv i bröd.

Nytillskotten i ”skruvargänget” Malte och Aderius framför den renoverade kompressorn som nu är i funktionsdugligt skick.

Mycket arbete läggs ner av Hembygdsföreningens ”skruvargäng” för att få fordon och maskiner att fungera. Två unga nytillskott har på senare tid dragit ner medelåldern betydligt. Malte Thimansson 15 år och Aderius Eklund 16 år är enligt skruvarnestorn Östen Krantz mycket intresserade och duktiga killar. I detta gäng får dom tillgång till kunskap och erfarenhet som dom inte kan få någon annan stans, enligt killarna.

Nestorn, Östen Krantz flankeras av de unga killarna i gänget, Malte och Aderius Olika typer av ljud fyllde luften. Allt från tändkuledriven väghyvel till tvåtaktsljudet från en Saab. Dessutom var ånglokomobilen i gång. Den alstrade svindlande 25 hk vid 130 varv i minuten.

En av utställarna hade tagit det rådande säkerhetsläget på största allvar och hade med sig ett amerikanskt arméfordon utrustat med någon typ av vapen.

Återigen har Hembygds Föreningen presenterat en fantastisk bredd på utställningsföremål och ett välskött arrangemang.

 

Top