Spelmansträffen lockade både många spelemän o stor publik

VITTSJÖ. Det var 25:e gången som Spelmansträffen arrangerades i Vittsjö. Det blev rekord både vad gäller publik och spelmän även i år.

På utsatt tidpunkt med redan många åhörare drog träffen igång. Då fanns cirka 50 musiker samlade i Teatersalen för att starta det så kallade ”Allspelet”.

Detta innebär att samtliga spelmän gemensamt ”drog av” bland annat ”Gånglåt från Skärsködal”, ”Sommarkväll i Dalom”, ”Västersjövalsen”, ”Snurran”, ”Hambo på logen” och ”Helsingborgspolkan”. Under tiden musiken ljöd kom än mer publik och ytterligare spelmän anslöt sig. De nyanlända spelmännen kom snabbt in i spelandet, ibland redan i foajén till Teatersalen.

Det hela startade som sagt för flera år sedan, naturligtvis blev det uppehåll under pandemi- åren men årets träff är den 25:e i ordningen. Det var Boel Bengtsson som tillsammans med Gunnar Olofsson tog initiativet. Några spelkamrater anslöt sig snabbt. Sedan har Boels döttrar Malin och Mari blivit engagerade. Idag är det Malin och Marie som för traditionen vidare. Antalet besökare och spelmän har stadigt ökat för varje år.

Efter det samlade allspelet i teatersalen övergick träffen till Buskspel. Detta kan börja med två som sitter och spelar och sedan sluta med 30 stycken. Detta innebär att spelmännen spontant samlas i grupper och fortsätter sitt musicerande. Efter hand byter de ibland platser och fortsätter sitt spelande. Det finns ingen tidpunkt för när detta buskspel skall sluta. Klockan passerar ibland midnatt innan de sista ger upp på grund av trötthet.

Bland de instrument man kan notera finns bland annat dragspel, fiol, gitarr, bas, munspel, nyckelharpa, durspel, saxofon och trummor.

Ute på Medborgarplatsens parkering fanns gott om både husbilar och husvagnar. Naturligtvis är ägarna till dessa långväga gäster till träffen.

I år noterades spelmän från hela södra Sverige. Bland annat från orter som Borås, Munkedal, Göteborg, Laholm, Ljungby, Jönköping, Karlskrona, Markaryd, Broby, Tyringe och Vittsjö med flera.

 

Top