På Vittsjö Vingård frodas många olika växter
MALSERÖD. Klassisk musik strömmar ur högtalarna som står utplacerade längs raderna av vinrankor på Vittsjö Vingård.
Denna soliga fredagseftermiddag gjorde SPF Vittsjö en liten utflykt till denna närliggande vinodling. Cirka 25 pensionärer fick först ta del av intressant information då ägarna Amanda och Mike Roe berättade om vingårdens historia och de olika sorters vin som produceras där.
Sedan gavs det gott om tid att ströva runt och titta på ägorna där det inte bara odlades vin, utan en hel del annat också.
För att hålla mullvadar borta, eftersom dessa kan äta upp vinrankornas rötter, odlas purjolök mellan raderna. Annat som också odlas är lavendel, för att befrämja bin och andra insekter, vilket är bra för pollineringen.
Även högresta solrosor har planterats för detta ändamål. Strax intill vinrankorna växer dessutom små tomater och stora vackra pumpor.
Vittsjö Vingård är Skånes nordligaste vingård och de druvor som odlas här är Solaris, Rondo, Seyval och Chardonnay. De allra första plantorna köptes in i Klagshamn och planterades redan 2015. Vittsjö Vitt heter det vin som vingården främst exporterar och är ett torrt vin på 12,5 procent med en ljusgul färg och en frisk och fruktig smak.
Naturligtvis fick alla som ville prova ett glas. Till detta serverades välsmakande rullar med kött och grönsaker i rödbetsfärgat tunnbröd.
Förutom det fick vi även smaka hemgjord honung från de åtta bikupor som också finns på gården. Flera spännande smaker presenterades som ”Back in Black” med chili och rökt paprika, honung smaksatt med pepparkakskryddor och ”Blue honey” som fått sin färg av Spirulina som är ett slags sötvattensalg som har hälsosamma effekter.
Att den är blå till färgen syftar också på att Vittsjö ligger inom en ”blå zon”, vilket innebär att det är en plats där folk procentuellt sett lever längre än på andra platser, berättar Amanda Roe. Sådana specifika platser finns överallt runt om i världen och Vittsjö tillhör tydligen denna exklusiva kategori.
Amanda och Mike Roe driver även Furulidens Värdshus