Känn din bygd

VITTSJÖ. Hembygdsföreningen i Vittsjö anordnar några träffar om året vilket går under namnet "Känn din hembygd".

En person som kan det här är Claes Ruderstam och en av hans specialiteter är tiden 1600-talet och fram till slutet/ början av 1900-talet. På parkeringen vid kyrkan blev det först lite information om en fröken Berta som kom från en liten by utanför Vittsjö. Claes berättade en del av hennes kända historia. Från barndom men också vidare framöver genom åren och genom hennes arbete som skollärare både utombys men även framme i själva byn. Men nu åker vi i samlad trupp upp till en by som heter St Frösboholma.

Claes berättar för oss att den första gången som namnet Frösboholma nämndes i skrift var redan på 1584 och som då fanns nedskrivet på papper. På 1800-talet så fanns det bara detta hus men på 1860 så splittrades gården upp till två brukare, en så kallad dubbelgård. Han visar upp en gammal karta som visar hur gården var placerad, en sk skifteskarta. Efter hand och åren går så odlade man upp vången till betesmarker. Husen blev flera då och de lydde under arrendelagen.

Sitter i en ring och lyssnar troget på vad Claes berättar om den tidens arbetsmödor som bönder, torpare fick utstå och han berättar även om det Skånska kriget där snapphanetiden startade upp med en för oss känd person Ubbe. Hur han bytte sida och varför det blev så.
Erik Dahlberg har gjort fina kartor och en syns längre ner i artikeln. En annan person som har gjort ett digert arbete med att dokumentera torp runt omkring här i norra Skåne är Ernest Paulsson.
Under 1800-talet skedde stora förökningar i vårt land från 2.5 mille människor upp till 5 mille. Många människoöden har beskrivits i den hårda och ibland mycket tråkiga men Claes lyfte fram två människoöden som har parallella liknelser om pojken August livsöden men också Anton, de var halvsyskon.

Anton Andersson

Många av de lokala invånarna i Vittsjö känner nog till Anton Andersson och hans mors livsöden som startade just här på St Frösboholma- gården och även August livsöden kommer här ifrån. En spännande resa i historisk miljö har vi varit med om här på tunet på gården.

Karta över Frösboholma En plats med 137 meter över havet, kulle = holma och frö från Freja. Idag så bor Lars och Birgitta här. För drygt 20 år sedan köpte de gården med mark runtomkring och de trivs bra här. Skulle kunna fortsätta och skriva mycket mera om denna träff men det finns böcker att låna eller köpa så kan alla ni som är intresserade att forska lite mera om både Anton och August och många flera personer som levde då.

Tack, säger jag för en fantastisk berättarstund med fakta och med en medryckande röst, ger han oss lyssnare info och det gör han bra, Claes Ruderstam.

 

Top