Tidlösa / nakna jungfrun

KORSAHÅLA/ VITTSJÖ. En bit in i september börjar dom sticka upp lite här och var i våra planteringar och efter bara någon veckas tid så börjar blommorna slå ut i all sin prakt i ljuslila färg. Allt eftersom tiden går kommer fler och fler i blom.

Solens strålar ger blomman en mycket vacker lyster och när man står nära hör man tydligt hur bina surrar och letar efter nektar. För varje år som går breder den ut sig mer och mer.

Detta praktfulla sceneri finns att beskåda hemma hos Les och Britta i Korsahåla och till er som har lust att beskåda detta i verkligheten säger vi Hjärtligt välkomna

Lite fakta om växten på Wikipedia : Tidlösa (Colchicum autumnale L.) är en flerårig löklik växt som tillhör familjen tidlöseväxter. Tidlösa kännetecknas av att själva blomningen inte tar vid förrän bladen vissnat bort på hösten. Tidlösa kallas, troligen på grund av detta växtsätt, även för nakna jungfrun.

Biologi och utbredning
Växten blir 10 till 30 cm hög och blommar från september till oktober med bleklila blommor bestående av 6 elliptiska lanslika flikar. Tre till fem blad, brett elliptiska, blankt gröna utvecklas på våren. Frökapseln är två till fem centimeter omvänt äggrund. Växten är ytterst giftig, giftet finns i hela växten men mest i fröna.

Tidlösan är sällsynt förvildad, men trivs på öppen, näringsrik mark. Den kan återfinnas på fuktängar, vägrenar och gräsmattor. Dess utbredning i Norden är mycket sporadisk med några områden i sydöstra Sverige, östra Norge och sydöstra Danmark. Ursprungligen kommer den från Centraleuropa, Vitryssland och Ukraina.

Läste bland annat detta i en artikel i Allt om trädgård september 2017 om Tidlösa: -att den ger nektar åt hösttrötta humlor och stimulerar fruktsättning hos plommon och att trädgårdsmästare länge använt sig av knepet att plantera Tidlösa under fruktträd för att stimulera fruktsättning. Speciellt under plommon och körsbär i gamla trädgårdar kan man därför hitta mattor av Tidlösa.

 

Top