Kaffeprovning på Linden

VITTSJÖ. Från början var tanken att denna provning skulle hållas i så nära anslutning som möjligt till Kaffets dag som infaller den 29 september, nämligen den 26 september. Men för att då inte kollidera med sopplunchen som är i Församlingshemmet samma datum så valde vi att ha vår provning veckan innan, den 19 september.

Ett tjugotal var det som kom och alla var förväntansfulla på vad detta nu kunde vara. Alla hälsades hjärtligt välkomna till den enkla och opretentiösa test av kaffe av varierade slag.

För att få ihop mindre koppar som lämpade sig för ändamålet så var det några från Arbetsgruppen som tagit med sig sådana hemifrån och borden hade dukats i höstfärger.

Koppar för provsmakning

...och höstfint på borden

Det hade utlovats provning av tre sorters bryggkaffe – blindtest , pulverkaffe och espresso.

Vi började med att provsmaka bryggkaffet. Kannorna var numrerade 1, 2 och 3 och nu var det upp till var och en att skriva ner vad dom tyckte om det som kom i koppen. Kaffet som provades var Arvid Nordquist – Festiva, Zoegas Blue Java och Gevalia mellanrost.

Blindtestet

Vatten att dricka mellan provningarna och även till att skölja kopparna med.

Efter blindtestet presenterade Rose-Marie nästa provning och det blev två olika sorters Nescafé, en Cappuccino och en Iced latte salted caramel.

Två olika pulverkaffe 

Till sist blev det den starkaste varianten som skulle testas, nämligen espresso. Innan provningen visade Anki den särskilda kannan som behövs för ändamålet och hur man går till väga.

Esspressokanna och espresso tillbehör

När kannan är preparerad med både vatten och bönor så värms den på en spisplatta och det blir både varmt och starkt kaffe av det hela.

Esspressokanna på spisen

Efter provningen så var det då dags att ta reda på vad man tyckte om kaffet i blindtestet.
Både första och andra varianten fick inte många röster så utfallet blev att nummer 3 föll de flesta i smaken.
Därefter visade vi upp vilka sorters kaffe som provats och vilken sort det var som vann och många förvånades över att det blev Gevalia mellanrost som var nummer tre.
Tänk som det kan gå.

Lite gott till fikat

Till allra sist blev det en sedvanlig fika med bryggkaffe och god kaka till som Rose-Marie hade bakat

 

Top