Stort Grattis Ebbe Persson på din Högtidsdag!
VITTSJÖ. Idag fyller Ebbe Persson, en stor profil och verklig hembygdsambassadör 90 år.
Hembygden och Vittsjö har alltid legat Ebbe varmt om hjärtat. Han har ibland sagt att förr marknadsfördes Vittsjö genom den ”fina luften”, idag är det främst Vittsjös duktiga allsvenska damfotbollslag som sätter orten på kartan. Den tidigare ”Kurorten” borde enligt Ebbe idag bära namnet ”Kulturorten”.
Som sann hembygdsvän var det även naturligt för honom att tidigt engagera sig i Vittsjö hembygdsförening. Det gjorde Ebbe till den grad att han axlade Wittsjö Hembygdsförenings ordförandeskap under inte mindre än trettio år!
Ebbe föddes på en gård i Hästhult. När tyska armén 1942 var på väg mot Moskva, började Ebbe skolan i Hultatorp, bara en liten bit från hemmet.
Skolkort från Hultatorp, Ebbe i bakre ledet
På den tiden var det sju år i skolan som gällde. Just som det svenska folkhemmet efter krigets slut skulle börja byggas upp, gick Ebbe ut i arbetslivet. Redan från början var det praktiskt arbetet som lockade Ebbe. Det kom först att bli arbete hemma på gården men även på torvmossarna i Stensmyr och Hårsjö.
Redan som 17- åring började Ebbe inom transportrörelsen. Först som ”kannedängare”, det vill säga att stå på mjölkbilens flak.
Den 29 september 1952 kom att bli en ovanlig dag för Ebbe, inte bara för att det var hans 18-årsdag. Hasse, som var mjölkbilens ordinarie chaufför, menade att nu är det du Ebbe som kör! Trots protester från 18 -åringen så blev det Ebbe som hamnade bakom ratten denna dag. Allt gick bra, säkert för att Ebbe "fuskat" lite med att sitta bakom en ratt tidigare. Något senare blev det dock övningskörning och teorilektioner och därefter en uppkörning i Hässleholm. Med körkortet i hand kom det sedan att bli flera lastbilskörningar med både koks, spannmål och betong genom åren.
Den 10 januari 1955 var det dags för värnplikten. Denna genomförde Ebbe som Fältpolis vid I1 i Stockholm.
Soldat Persson intar sin fältlunch ur så kallad "snuskburk"
Att tjänstgöra vid I1 innebar mycket vakttjänstgöring, både i kasernvakten och på Kungliga Slottet bland annat i Drabant- uniform.
Ebbe i Drabantuniform, på knä längst till höger
Genom åren har Ebbe aldrig haft tid att vara arbetslös. Det fanns alltid jobb för den som ville. Det blev ett tag sågverksarbetare, därefter lastbilschaufför, bilskollärare, industriarbetare och skolbussförare.
2012 tilldelades Ebbe Persson och Calevi Hämäläinen certifikatet "Årets Vittsjöbo"
Tidigt började Ebbe intressera sig för att skriva artiklar. Kanske var detta ett arv från fadern Paul. Kontakt med Norra Skåne och inte minst Axel Wahlqvist skapades och Ebbe började sin bana som journalist på tidningens redaktion i Tyringe. Inom tidningens värld kom det att bli flera olika ansvarsområden. Naturligtvis var det därför med Ebbes bakgrund logiskt att han också kom att bli Norra Skånes reporter inom just jordbruks- och skogsreportage. Samtidigt föddes ”Spårat”, denna krönika kom sedan att publiceras ungefär 1 300 gånger genom åren i Norra Skåne.
I juni 2007, -det år som ”Portalen” eller www.vittsjobjarnum.nu startade, hade Ebbe just gått i pension. Han fick frågan av mig om det ”kunde vara något” att jobba ideellt för oss. Till vår stora glädje svarade Ebbe Ja!
Hur många artiklar och reportage Ebbe därefter gjort för vittsjobjarnum.nu vet jag inte, men det rör sig om flera tusen.
Ebbe har även iklätt sig rollen som lärare för oss ”noviser” i konsten att hantera ”penna o block”. Vi fick, inte minst under uppstarten många värdefulla råd och tips av Ebbe. Under många år levde ”Spårat i Vittsjö” vidare varje söndag på www.vittsjobjarnum.nu.
Några rader till jubilaren
-Alla vi som haft förmånen att arbeta tillsammans med dig på bygdens egen webbtidning, vill idag rikta ett stort tack till dig Ebbe, -för allt arbete du genom åren lagt ner på webbtidningen och ditt stora engagemang för denna.
Vi vill samtidigt önska dig en riktigt fin och minnesvärd födelsedag.
För redaktionen genom Claes Brauer