Elitidrottare hjälper ungdomar i kamp mot droger

VITTSJÖ. Under lördagens fotbollsmatch på Vittsjö Idrottspark mellan Vittsjö GIK och BK Häcken möttes under 90 minuter två ambassadörer, en i vardera lag som motståndare!

Paulina Nyström, Elisabeth Jacobsson och Julia Tunturi

Både Julia Tunturi och Paulina Nyström arbetar som ambassadörer för Riksförbundet Kontraktsmetoden som verkar för att ungdomar skall ges möjlighet att välja bort tobak, alkohol och andra droger. Riksförbundet finansieras av bland annat Socialstyrelsen. Ordförande i Riksförbundet Kontraktmetoden är Elisabeth Jacobsson från Vittsjö.

Som elitidrottare och professionella fotbollsspelare är både Julia och Paulina naturligtvis föredömen för många ungdomar. Som ambassadörer verkar de genom att hålla föredrag på bland annat skolor.

Paulina Nyström med ett antal ungdomar som skrivit kontrakt mot droger

Paulina, berätta om ditt arbete med Kontraktmetoden.
- Jag var tidigare väldigt mycket ute och föreläste på skolor och fritidsgårdar. Nu efter min tid i Juventus har jag ännu inte riktigt kommit igång, men hoppas kunna ta upp detta arbete igen. Kontakten med ungdomar och föräldrar är mycket givande, fortsätter Paulina.
- Idag är jag även Riksförbundets kommunikatör och verkar mycket genom sociala medier för att upplysa ungdomar om drogers negativa påverkan och Kontraktmetodens fördelar inför att välja en hälsosam livsstil.

Är det svårt att påverka ungdomar till kontraktskrivning?
⁃ Nej absolut inte, det är lätt att genom upplysning om drogers negativa påvekan nå både ungdomar och föräldrar, avslutar Paulina Nyström.

Julia Tunturi, berätta om ditt arbete med Kontraktmetoden.
- Jag är ambassadör för Kontraktmetoden och arbetar främst i Skåne och med att besöka skolor och där hålla föredrag om drogers negativa inverkan. Ännu har jag mest hunnit besöka skolor i Hässleholms och Kristianstad kommuner.

Hur upplever du ditt arbete?
⁃ Jag upplever att det är mycket lätt att nå ungdomarna, kanske beroende på hur jag som professionell idrottare uppfattas. Men jag är ofta imponerad över elevernas stora kunskaper i ämnet. Senast var jag på en skola i Öllsjö där huvuddelen av eleverna efter mitt föredrag skrev kontrakt om att vara helt drogfria framöver. Det är ett roligt arbete som verkligen känns motiverande, avslutar Julia Tunturi.

Elisabeth ”Bitte” Jacobsson, ordförande i Riksförbundet Kontraktsmetoden, berömmer både Paulina och Julia i deras roller som ambassadörer. Båda är jätteduktiga.

Bitte startade upp motsvarande Kontraktmetod vid Bjärnums skola för en del år sedan. Idag är hon tacksam för att Vittsjö- Bjärnum Lions Club med egna medel och även genom Lions Quest starkt bidrog till den fina utvecklingen som Kontraktsmetoden upplever idag. - Så många ungdomar vi kunnat stötta genom Lions fina stöd, tillägger Elisabeth Jacobsson.

 

Top