Vietnam – kontrasters land

VITTSJÖ. Vid detta månadsmöte hos SPF Seniorerna gästades vi av före detta språkläraren Ulla Stridsberg, som även är ordförande i Farstorps föreläsningsförening.

Hon höll ett mycket innehållsrikt föredrag om Vietnam. Genom att göra en gruppresa tillsammans med en väninna fick hon möjlighet att se flera olika delar av detta för oss svenskar annorlunda land. ”Vietnam är verkligen kontrasternas land, konstaterade hon, här finns allt från idyllisk landsbygd till myllrande storstäder.”

Det vanligaste sättet att ta sig fram i städerna är med vespa eller cykel.

På dessa olika fordon transporteras husdjur, matvaror och ibland hela familjer. Trafiken är mycket intensiv och det finns inga övergångsställen, får vi veta. ”Man sträcker bara ut en hand och så går man över gatan och hoppas att folk ska stanna,” förklarar Ulla. Det visade sig fungera bra. Som turist kan man också ta en cykeltaxi som ofta körs av fattiga äldre män.

Så miljövänligt är det dock inte i städerna där luften är full av avgaser. Många av husen är målade i gult, som anses vara en lyckobringande färg.

Ett annat vanligt fortskaffningsmedel är de traditionella båtarna. Dessa ros alltid av kvinnor. Den spetsiga hatten rodderskan bär skyddar mycket effektivt mot solskenet.

Vietnam är ett mycket tättbefolkat land med cirka 98 miljoner invånare på en yta som bara är lite större än halva Sverige och befolkas av i huvudsak vietnameser och kineser. Det finns dock 54 olika minoritetsgrupper också i landet. Hanoi är huvudstaden, men den största stan heter Ho Chi Minh-staden och den är döpt efter den tidigare presidenten för Nordvietnam. Han betraktas som en stor hjälte. Medellivslängden för kvinnor är 76 år och för män 71 år. Som pensionär har man bara cirka 400 kr i månaden i pension om man jobbat på ett statligt verk. I annat fall betalas ingen pension ut alls utan vederbörande får förlita sig på ekonomisk hjälp från anhöriga.

Vietnam är världens näst största kaffeexportör efter Brasilien och här odlas också en mängd olika grönsaker och frukter som säljs ute på marknader.

Även en hel del torkade växtdelar fanns att köpa där.

Vietnamesiska vårrullar och bläckfisk är populära maträtter, samt kycklingrätter av olika slag, berättar Ulla Stridsberg.

Maten smakade bra intygar hon och både hon och hennes ressällskap undslapp magsjuka så gott som helt.

Vietnam är en socialistisk republik och en enpartistat. Officiellt är det ett sekulariserat land, men många vietnameser praktiserar olika religioner ändå, särskilt buddhism och konfucianism. Överallt i landet finns bevarade ruiner av buddhistiska tempel och olika statyer av Buddha med tillhörande altare.

Nattlivet kan vara rätt så livligt fick vi veta. Särskilt ungdomar samlas utomhus för att roa sig med olika sportaktiviteter eller dans till västerländs musik.

Det finns också inhemsk underhållning för befolkningen. Att titta på vattenteater med vattentåliga marionettdockor i cederträ är populärt.

Här syns de små dockorna i cederträ.

Efter föreställningen kommer ”skådepelarna”, som hanterat dockorna, fram för att få publikens tack.

Docka i cederträ.

En annan sorts uppträdande är dansuppvisningar där dansarna är utklädda i dräkter som ska föreställa olika slags djur.

Draken symboliserar makt, sköldpaddan står för långt liv, Fågel Fenix är dygd och skönhet och Enhörningen symboliserar kunskap och visdom. Dessa föreställningar handlar om sagor och legender om dessa djur.

 

Top