En begåvad popduo med folksjäl

HÄSSLEHOLM. Blå Måndag gästades denna gång av två musikaliska skönsjungande damer. Multimusikerna Maja Långbacka och Matilda Bådagård underhöll med sin personliga egenkomponerade musik.

De har inspirerats mycket av den traditionella folkmusiken, men är också influerade av pop och jazz. Båda sjunger och deras stämmor bildar en fin harmoni. Bägge spelar också fiol och Matilda behärskar även piano.

Själva väljer de att kalla sina texter för ”samhällsreflekterande poesi” och denna kväll handlade de om allt från att söka sina rötter och identitet till moderskap och föräldraansvar. Titeln på deras senaste skiva ”Growing Up Growing Down” syftar på att när en människa växer upp växer också hennes rötter ner. Att känna en tillhörighet och hemkänsla blir viktigt, menar de.

Matilda Bådagård på piano.

En av deras låtar framförs därför på jämtländsk dialekt av Matilda Bådagård, som har sitt ursprung i detta landskap.

Förutom eget material fanns både Beatles och Abba med på repertoaren, naturligtvis framförda på de båda kvinnornas eget vis. De använder sig även av elektronik för att få rytmer till tonerna från sången och instrumenten. De har också skrivit filmmusik, bland annat till filmen Glaciär av Camilla Läckberg.

Maja Långbackas sjöng inlevelsefullt om moderskapet.

 

Top