Pressfotograf hos SPF i Verum

VERUM. Oktobermötet hos SPF i Verum fyllde nästan hela församlingshemmet, 52 medlemmar kom och av dem var 5 st nya, alla hälsades välkomna av ordförande Jan. Han håller en kort information att hösten har kommit så nu är boulen slut, istället börjar vi spela canasta eller annat spel på onsdagar eller bowling i Osby , där är 3 gånger bokade. Modevisning i november och julbord i december har vi också att se fram emot.

Rikard Nilsson stod sen på tur att visa sina bilder, han presenterade sig som 59 år ung, bor i Hässleholm med sin livskamrat Anette, två barn men som han uttryckte det känslosamt att sonen ”Gått Före” för ett år sen genom olycka.

Jobbat som pressfotograf i 41 år, började på Kvällsposten 1983. Han gillar möten med människor och sa att den bästa bilden är Inte tagen ännu. 1985 togs de första bilderna på Carola och genom åren har det blivit 55000, senast i somras i Kristianstad, han är djupt imponerad av denna 57-åring så full av energi.

I en bra bild ska uttrycket i ögonen och ansiktet synas. En bra bild kommer smygande snabbt och försvinner blixtsnabbt och ju mer jag tränar desto mer Tur har jag, citat av Ingemar Stenmark.

Bra kontakt med många måste man ha, för att bli ombedd som enda att fota vissa ögonblick, bland annat. Pernilla Wiberg visar upp sin kärlek Bödvar, eller när Carolina Clüft slutar sin karriär sittande mot en vägg med sin vattenflaska, säger mycket. Fler bilder på Henke Larsson, Jan-Owe Wallner som i Kina kallas ”Det gröna trädet”, Sara Sjöström, Annika Sörenstam. Sveriges sexigaste man och kvinna, Sven Wolter och Lena Philipsson. Ögonblicksbilder på en match i dambrottning då en hand var där den inte borde vara, Kajsa Bergkvist i Båstad när hon sliter av hälsenan. När påven tappade sin kalott i Lund, där fick han vänta från 07.45 – 14.24 innan kungen, Silvia och Påven kom, den bilden gavs ut i 198 länder i 7000 tidningar, då var det värt att vänta. Foto från brobygget i Öresund 235 m upp i en bropelare var hisnande att se, eller sittande i ett flygande plan upp och ner vänd fotande kompisen i ett annat, det kostade 3 spypåsar.

2019 gjorde han ett reportage från Pakistan om tvångsgifte, en bild på en flicka 6 ½ år i sin mormors famn, nästa dag hämtades flickan av en 79 år gammal man, man bara ryser. Många tusen flickor dör i dessa tvångsäktenskap.

Sweden Rock har han besökt 24 gånger men inte för musikens skull. Fotograferar gör många och varje dygn sätts det in 1,6 miljoner på sociala medier.

Det var många fantastiska bilder han visade och berättade om på ett mycket trevligt sätt, dock hade han glömt ta med bilder på Verumstösen Nilla Fischer.

Rikard belönades med en bukett blommor och en lång applåd. Mötet avslutades som vanligt med kaffe, goda mackor och dragning på lotterna.

 

Top