Idag är det ”Internationella hjärtstoppdagen”

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Restart a Heart Day är den internationella hjärtstoppsdagen som firas över hela världen den 16:e oktober för att uppmärksamma vikten av att kunna hjärt-lungräddning och kunna använda en hjärtstartare.

Varje dag drabbas omkring 20 personer av hjärtstopp i Sverige. Det kan ske var som helst, men för många sker hjärtstoppet i det egna hemmet. Som närstående gäller det då att veta hur man ska agera om olyckan är framme. Tidigt larm till 112 och att kunna starta HLR i väntan på ambulans ökar dramatiskt den drabbades chanser att överleva och att kunna återgå till ett normalt liv. Ofta krävs också en strömstöt av en hjärtstartare för att hjärtat ska återfå sin normala rytm, men om någon gör HLR köps tid i väntan på den.

I dag är över 20 000 hjärtstartare registrerade i Svenska hjärtstartarregistret som nås via www.hjartstartarregistret.se
Larmcentralen kan också se dessa på en karta och vid ett hjärtstopp vägleda någon att hämta närmaste hjärtstartare.

Det är enkelt att registrera sin hjärtstartare i Hjärtstartarregistret, och det enda som krävs är att man som ägare bekräftar placering och tillgänglighet via mailsvar varje halvår.

Tag gärna reda på var det finns Hjärstatare i din omgivning. Det finns många fler än du tror.

Gå även en HLR- kurs, skadar aldrig att repetera tidigare kunskaper.

HLR-RÅDETS MÅL
- Alla medborgare ska kunna hjärt-lungräddning, använda en hjärtstartare, åtgärda ett luftvägsstopp och ge första hjälpen
- År 2025 ska minst 1000 personer årligen räddas till livet vid hjärtstopp utanför sjukhus
⁃ År 2025 ska minst 1000 personer årligen räddas till livet vid hjärtstopp på sjukhus

Evenemang idag:
Hässleholms sjukhus, huvudentrén kl 09.00 – 14.00

Välkommen att komma förbi och prata med oss eller passa på att testa att utföra hjärt- och lungräddning på vuxen/barn. När du känner dig redo är det dags för tävling för den som vill.

Källa: HLR rådet. www.hlr.nu

 

Top