Kent Öhrn föreläste om kungsörnar i Markaryd
MARKARYD. I söndags kom före detta skåningen Kent Öhrn, fågelfotograf och ornitolog från Värnamo till Gula Huset i Markaryd, där han höll ett bildföredrag om "Kungsörnar" för Markaryds Föreläsningsförening. Ett 25-tal hade hörsammat kallelsen.
Kent inledde med att han var uppvuxen i Trelleborg men flyttade sedan till Malmö. Att komma in på högskola var svårt, varför han flyttade till Växjö i Småland. Hans efternamn kom efter en tidig släkting på 1700-talet, som var husar i Växjö och tvingades att byta efternamn från Jönsson till kortare Öhrn. Vid sjön Åsnen söder om Växjö såg han sin första kungsörn, som utfodrades med kött från lantbruk. Intresset för fåglar ökade.
Hans fru fick 1985 jobb i Värnamo och då flyttade paret dit. Kent fick där på 1990-talet ansvar för örnutfodringen på Store mosse nationalpark sydväst om Värnamo. Han berättade att på 1970-talet höll miljögifter på att utrota örnarna i Sverige. Gömslen är utplacerade på Store mosse, där ornitologer sitter 40-50 dagar och spanar på kungsörnar. Han påstod att han har 1200 timmars erfarenhet av att sitta i gömslet och spana, filma och dokumentera. Medlemmarna i lokalföreningen sysslar också med att ringmärka örnar. I södra Sverige har ringen blå färg och sätts på vänster tars.
År 2013 utfodrades örnarna med besiktigade tamdjur för att "avgifta" miljöpåverkade örnar och öka ungfåglars överlevnad. Från år 2014 påbörjades utfodring enbart med trafikskadat vilt. Sedan 2020 finns också viltkameror för allmänheten att titta i. Likaså finns webbsändningar av utfodringen.
Kent Öhrn ställde frågan: "Är fiskgjusen en örn?" Svaret är nej i Sverige, även om vissa länder och språk kallar den örn. På tyska heter arten Fischadler. I Sverige finns två arter örnar, nämligen kungsörn och havsörn. Kungsörnen tillhör släktet aquila och heter Aquila chrysaetos.
Fågeln har en mycket proportionerlig kroppsform. Bästa åldern är 22-23 år, men kan leva upp till 30 år. Honan är större än hanen och kan väga 3,6 - 6,7 kg. Vingbredden kan uppnå 2,30 meter. Hanen väger cirka 2,5 - 4,6 kg och är därmed smidigare i flykten. I glidflykt kan hanen i flykt komma upp i en hastighet av 200 km/h. Kungsörnen trivs bäst i gles tallskog och reviren består mest av mossmark. Födan består mest av vilt som harar, smågnagare, ekorrar och hönsfåglar. På vintern äts mest as.
Häckningssäsongen äger rum i januari - september. Honan lägger 1 - 4 ägg, som ruvas i 45 dagar.
Ungarna är självständiga efter 3 månader. Kungsörnen har ofta flera bon i reviret, som man alternerar emellan olika säsonger. Även människors konstbon accepteras. Risboet kan vara 1,5 meter i diameter och sitter oftast en bit ner på trädstammen, inte uppe i toppen.
Flest örnar finns i norr, från Dalarna upp till Lappland. På Gotland finns högsta tätheten med ett 50-tal par på grund av den rikhaltiga tillgången på vildkaniner som föda. I södra Sverige finns revir i Skåne och Småland.
Vilka är de största hoten mot kungsörnar? Jo, tåg massakrerar många örnar, när de kalasar på renkadaver på spåret. Många örnar flyger in i kraftledningar och bränns ihjäl. Vindkraftverken tar också död på en del. Blyförgiftningar sker då och då. Om jägare använder blyhagel, kan 2 st blyhagel lösas ut i örnens matsmältningssystem och ta död på den.
I Sverige finns en ideell förening "Kungsörn Sverige" som samordnar inventeringar och ger ut en tidskrift med utgångspunkt på de diskussioner och föredrag, som presenteras på det årliga symposiet, berättade Kent.
Kent Öhrn avslutade föredraget med att redogöra för kungsörnsangrepp i Norge den 3 - 7 september innevarande år. Milslånga flygningar hade örnen gjort mellan angreppen. Det visade sig att det inte var en vild fågel utan en örn präglad av människor. Den sökte helt enkelt föda och påkallade därmed uppmärksamhet via angrepp.
Efter en frågestund avtackades Kent Öhrn med applåder för sina vackra fågelbilder och sitt faktaspäckade föredrag med en Markarydsbygden- bok av ordförade Alpo Persson.