Gitte Pålsson- en glad singeltant som aldrig ger upp

HÄSSLEHOLM. Höstens sista Blå Måndag blev intensiv och tankeväckande. Full av livsglädje och kamplust äntrar Gitte Pålsson scenen med en gitarr i högsta hugg. Hon utstrålar energi och beslutsamhet. Detta är en kvinna som vet vad hon vill – och inte vill!

Med mycket humor och värme, men också med eftertanke och allvar berättar hon delar av sin livsresa blandat med egna sånger om densamma. Vi får följa hennes öden och äventyr under hennes uppväxt ute på Söderslätt med far, mor och en syster. Där fanns även hennes mormor och faster som var två kvinnor med starka personligheter och som präglade Gittes tillvaro en hel del. ”Min faster sa alltid att man ska inte räkna all de gånger man faller i livet, utan alla de gånger man reser sig upp igen och kämpar vidare”, säger Gitte med eftertryck.

Gitte är en kvinna som lärt sig att kämpa. Från en knagglig skolgång och två år på en av gymnasiets enklare linjer, Konsumtionslinjen, som syokonsulenten rekommenderade den lågpresterande Gitte att söka, gick hon vidare till Musikhögskolan i Stockholm.

Där tog hon en magisterexamen både som rytmikpedagog och musikterapeut. Hon har gjort många olika förställningar för både barn och vuxna, spelat in 20 CD-skivor och skrivit två barnböcker och flera sång- och nothäften, samt musikmaterial för äldre och demensboende.

Att vara singeltant kan vara både jobbigt och roligt enligt Gitte. Med en stor portion humor berättar hon om hon och andra singeltanter på en stor fest glatt rockade loss tillsammans mitt ute på dansgolvet, istället för att snällt vänta på att bli uppbjudna av en man.

”De män som var där hade ju alla med sig en fru som de tydligen ville dansa med hela tiden”, konstaterar hon och menar på att en panelhöna ville ingen av singeltanterna vara.

Gitte har också rest en hel del och upplevt mycket. På en tågluff i södra Europa träffade hon en förförisk och manipulativ man som sa sig vara hennes kompis. Han tog sedan med henne till staden Tanger i Marocko där han tog ifrån henne passet och låste in henne i ett hus i tre månader. Där levde hon levde under ständigt hot och blev sexuellt utnyttjad med allt vad detta innebar. Gitte gav dock inte upp utan tog sig hem till Sverige till slut.

Hennes lust för att resa försvann inte heller. Under 80-talet arbetade hon som volontär i LaPaz i Bolivia för att hålla kurser för pedagoger med intresse för musikterapi och har återvänt dit många gånger sen dess.

Förra året var Gitte en av alla de som råkat ut för telefonbedrägerier och avlutade föreställningen med en visa om hur detta gick till. Hon gick ut med det offentligt i både SVT Nyheter Skåne och TV-programmet Go`kväll. Det fick ett stort genomslag och därefter startade hon Föreningen mot nätbedrägerier tillsammans med andra personer som ska verka för att sätta press på banker och politiker så att offren för denna typ av brottslighet lättare kan få hjälp. Själv blev hon av med sitt livs besparingar på 350 000 kronor och har bara lyckats få tillbaka en knapp fjärdedel av pengarna. Nu vill hon kunna hjälpa andra som råkat ut för liknande elände och i sann Gitte-anda kämpa vidare.

 

 

Top