Återblick från en dag under semestern
VITTSJÖ. Sitter och försöker sortera några bilder från en semester där en dagsutfärd var till ett destilleri under en semesterresa på Skottland. En eftermiddag bland dem alla så skulle bussen åka till ett destilleri som heter Auchentoschan som tillverkar malt Scotch Whisky, en i mängden som finns i det landet, finns många många flera.
Det första som mötte en när man kom innanför dörrarna var de stanken, en varm unken doft som var, usch. Däri ligger det som är basen i vad som skall komma skall i flaskorna i ett senare skede, nämligen säden som är grunden i den hära processen. Här i tunnan så blötläggs kornen så de börjar gro. En annan process är att vid torkning av säden så tillsätts det rök som kommer från torv vilket i sin tur ger den i vissa whiskysorter en rökaktig smak.
De enorma tunnorna som står på rad och som rymmer tretusen liter blir ju mängder som kommer att bli drickbart framöver. Dessa tunnor håller samma temperatur och där jäsningsprocessen jobbar för fullt.
Dessa små koppar toppar, hälften är under synhåll men som förångar det som skall bli drycken. Det är sockerhalten som avgör vilken styrka det kommer att bli på slutprodukten. Vi fick också reda på att i Skottland är det tre destilleringar som gäller. I kopparpannan så värms de upp underifrån och vätskan börjar koka, nu börjar det närma sig.
I långa rader ligger mindre tunnor som är gjorda i ek för det mesta. Men hela processen är i minst sex steg, det är mältning, mäskning, jäsning, destillation, mognad och till sist tappning från ektunnorna till glas flaskor. Den gyllene färgen kommer från fatets trä. I maltwhiskyn får endast korn tillföras, inga andra sädesslag får förekomma. Whiskyn kommer nu att ligga på dessa ekfat i flera flera år. Där får smaken mogna långsamt och en kemisk process spelar roll. Skottland brukar kallas för Whiskyns hemland nr 1.
En helt fantastisk guide hade vi, trots att språket var svårt att tyda ibland när han pratade fort. Därefter så naturligtvis så blev det provsmakning av tre sorter med olika lång lagringstid. Efter en spännande dagsutflykt var vi tillbaka till hotellet med en kasse. Så nu på hösten så kan man få smutta på ett litet glas och njuta inne i värmen.