Boendesituationen i Bjärnum på SPF:s möte

BJÄRNUM. Bristen på lämpligt boende för alla, men speciellt för äldre, var på agendan då SPF Trivsam hade sitt månadsmöte i november i Bjärnums Bygdegård.

Enligt Hässleholms kommuns ”Bostadsförsörjningsplan” finns det ett överskott av lägenheter i kransorterna och däribland Bjärnum. Detta är inget bjärnumsborna känner igen. Speciellt för äldre finns det en del saker som skall uppfyllas, lägenheten skall ligga centralt, vara utan trappor eller så skall det finnas hiss. I ett hus i Bjärnum finns det hiss. Här finns det kö för att få en lägenhet. Enligt Roger Svensson på Skottenborg är det också kö till deras lägenheter på markplan. Eventuella lägenheter som är tomma är sådana där äldre varken kan eller vill bo. Detta var bakgrunden för mötet.

Roger Svensson, projektutvecklare, Skottenborg

Enligt Roger Svensson från Skottenborg, som äger en del fastigheter runt om i kommunen, jobbar företaget med ett koncept som gör det enklare att bo kvar i sin lägenhet även om man blir sjuk eller gammal, så kallat ”kvarboende”. Att vissa eluttag i en lägenhet skall vara i midjehöjd eller att det skall finnas plats för rullatorer och plats för garage för permobil borde vara en självklarhet. Sovrummens utformning är viktig för att omsorgspersonal och sjukvård skall fungera. En decimeter mer eller mindre kan ha stor betydelse för att detta skall kunna skötas på ett bra sätt. Fönstrens placering i sovrummet är också något att tänka på. Normalt sett vill man ha lite insyn i sovrummet och fönstret placeras ganska högt, om man är sängliggande är det trevligt att ha utsyn och då bör fönstret vara lägre placerat. Att göra förändringar i efterhand kan bli ganska kostsamt men om det planeras in från början kostar det inget extra, allt enligt Roger.

Fredrik Carlsson, fastighetsmäklare, Fastighetsbyrån

Fredrik Carlsson, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån, var näste man att berätta om den verksamhet som Fastighetsbyrån bedriver. Enligt honom var det ganska många fastigheter till salu i Bjärnum. När räntan gått upp har husförsäljningen stannat av en del. När nu räntan är på väg neråt är det rimligt att tro att försäljningen ökar. Fredrik berättar att Fastighetsbyrån säljer de flesta husen i Bjärnum, vilket han var ganska stolt över. Att Snapphanebygdens Sparbank och Fastighetsbyrån samarbetar kan ha betydelse, enligt Fredrik. Han berättar också att man kan få en fri värdering av sitt hus, även om man inte har bestämt att sälja. Denna information var nog en nyhet för många.

Efter en god fika för de cirka femtiotalet SPF medlemmar och en del även från PRO var det dags för kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim och kommunalrådet Lina Bengtssons tur att kommunicera med de närvarande. De båda menade att kommunstyrelsen gett det kommunalt helägda företaget, Hesslehem, i uppdrag att se över bostadssituationen i kransorterna. Kommunen får sina underlag om bostadsbehovet från Boverket eller Statistiska Centralbyrån. Dom tar tydligen ingen hänsyn till hur lägenheterna är, eller om dom är lämpliga för de äldre, och dom anser att det finns överskott av lägenheter i Bjärnum. Även simhallens vara eller inte vara kom också på tal, men då det var boendet som var på agendan ströps denna debatt ganska fort. Frågan om vad som kommer att hända med Lyckåsa, som nu är ett korttidsboende, svarade politikerna att Hesslehem fått i uppdrag att se vilka möjligheter som finns att bygga om det.

Kommunalråden Lena Wallentheim (S) och Lina Bengtsson (M)

Lena och Lina blev inbjudna att komma även nästa år, vilket de tackade ja till. Lina svarade att det får bli hennes efterträdare som kommer då hon slutar som kommunalråd i slutet av året. De närvarande på mötet lovade att hålla politikerna uppdaterade om läget i Bjärnum så att byn inte glöms bort av de styrande i centralorten.

 

Top