Maria från Borstahusen – en stark kvinna i Malmös arbetarkvarter
MALMÖ. Det var inte bättre förr. Särskilt inte för de fattiga på samhällets botten. Långa hårda arbetsdagar, svält och sjukdomar gjorde att många dukade under bland arbetarna i Sverige för drygt hundra årsdan. Det fanns dock också en stor gemenskap och sammanhållning som förgyllde det slitsamma livet för folk. Mycket hinner hända under de två timmar (inklusive paus) pjäsen varar.
Just nu går det att se en dramatisering av författaren Mary Anderssons bok Maria från Borstahusen. Den spelas av en mycket kompetent grupp amatörskådespelare i en av Malmö Amatörteater Forums lokaler på Spångatan 20 i Malmö.
Utanför hamnkontoret håller Kalle smålänning strejkmöten.
Huvudpersonen Maria Ståhl var en kvinna som levde och verkade i de fattiga arbetarkvarteren tillsammans med en stor och brokig skara människor i början av 1900-talet.
Maria trivs i Malmö, men längtar ändå alltid tillbaka till Borstahusen.
Marias 50-årsdag firas ute på gården.
Hon var en stark och beslutsam kvinna som gjorde mycket för sina medmänniskor trots de knappa förhållanden som rådde i hennes del av staden Malmö på den tiden. Bland annat tog hon hand om många fosterbarn där deras biologiska mödrar av olika anledningar inte kunde ta hand om barnet. En av dessa var författaren Mary Anderssons mor Hilma.
Maria växte upp i Borstahusen som är ett litet fiskeläge i nordvästra Landskrona. Efter att hon gift sig med en man från Malmö flyttade hon dit och levde resten av sitt liv där. I huset där Maria bodde fanns det många intressanta karaktärer och i denna teaterpjäs får vi, förutom Maria, möta sillförsäljerskan Silja, före detta cirkusprinsessan Karissa, Nathalia som dricker för mycket och den revolutionäre Kalle smålänning.
Silja med sin fullastade rullebör.
”Skitta” Karissa som berättar fantastiska historier från sitt cirkusliv.
Kalle smålänning vill så gärna rädda Nathalia från hennes begär.
Alla har de sin livshistoria att berätta, sina drömmar och sina problem. Glada fester, märkliga besvärjelser mot sjukdomar, samt ond bråd död, utspelar sig på en bakgård i förra sekelskiftets Malmö.
När det inte finns läkemedel att få mot sjukdomar så förlitar man sig på kloka gummor
Maria från Borstahusen spelas 16 november till 1 december.
Biljetter går att köpa via Kulturcentralen telefon 040 – 10 30 20