Nelly Thüring – en av de första kvinnorna i Sveriges riksdag

BJÄRNUM. På Bjärnums bibliotek höll Malin Arvidsson på torsdagskvällen den 28/11 en fängslande föreläsning om Nelly Thüring (1875-1972), en viktig person i den svenska kvinnohistorien.

Malin Arvidsson, universitetslektor vid Lunds universitet är uppvuxen i Farstorp och Bjärnum. Hon blev nyfiken på Nelly Thüring, som kom från Mala och beslutade sig för att forska i ämnet, vilket resulterade i boken Nelly Thüring, teosof, feminist, socialist (2024).

Thüring lämnade tidigt Mala för att bli lärling hos en fotograf i Helsingborg. Efter två år satte hon upp en egen ateljé i Lund. Fotografyrket var ett av få yrken som tidigt stod öppet för kvinnor. Hon gifte sig 1903 med Johan Göransson från Hörby och de fick två barn, Linnea och Nils. Redan 1905 separerade paret och Johan flyttade till Hässleholm, där han blev redaktör för Hessleholms tidning, som då konkurrerade med Norra Skåne. Som ung blev Thüring intresserad av teosofin, som i sin tur är inspirerad av buddhismen, med dess tro på reinkarnation. Teosofin har en vision om den gudomliga visdomen i alla religioner och ett universellt broderskap.

Hon var även aktiv i nykterhetsrörelsen och besökte bland annat Farstorp år 1908 som resetalare i detta ämne. Vid krigsutbrottet 1914 var hon partipolitiskt aktiv i SAP, Sveriges socialdemokratiska arbetarparti. Hon hade då sålt fotoateljén och flyttat till Göteborg. Inför valet 1921, då kvinnor för första gången fick rösta, var Thüring resetalare. Bland de politiska frågor hon drev märks krav på bättre villkor för ensamstående mödrar, bättre lön för statsanställda kvinnor och ekonomiskt stöd till fredsrörelsen. Hon var också en av de första politikerna att förespråka engelskundervisning i skolan, eftersom hon förutsåg att engelska skulle bli ett världsspråk.

 

Top