”Ihjelslagen af åskan” – vi minns ett åsknedslag för 120 år sedan
VERUM. I ett torp långt nere i Brogårdens skogsmarker föddes pojken Per Jönsson den 24 februari 1890. Makarna Per Jönsson och Hanna Johansdotter var egentligen skrivna i Hästveda, men nedkomsten ägde rum i Brogården och Per döptes där genom ett nödddop utfört av kykoväktaren Jöns Jönsson.
Den 14-årige Per Jönsson, som hade blivit vagnmakarelärling hos Olof Lundh i Osby, drabbades i augusti 1904 av ett häftigt åsknedslag. Händelsen blev föremål för en redogörelse i några av traktens tidningar.
Dödsfallet vid åskovädret beskrivs detaljerat i Nyaste Snällposten: Följande en plåtskorsten gick strålen in i värkstaden. Där befann sig omkring 15-årige Per Jönsson sysselsatt med slipning af ett verktyg. Han blef träffad i hufvudet af strålen, hvilken sedan följde hela högra sidan ner till knäet. Pojken föll ned och dog ögonblickligen.
Makarna i Brogården hade utöver Per även fått de tre barnen Anna Mathilda f. 1891, August Joel f. 1897 och Bertha Elisabeth f. 1903. Men föräldrarna hade redan före det dramatiska åsknedslaget i augusti 1904 mist ett av barnen. Det var August Joel som dog 1898 av en halssjukdom. Ett år efter åsknedslaget miste familjen även dottern Bertha Elisabeth, som i maj 1905 dog av difteri med efterföljande hjärtförlamning.
Fabrikören Per Lundh (1877–1956) i Osby var gift med lärlingen Per Jönssons moster Mathilda Johansdotter. Systrarna Mathilda och Hanna var döttrar till torparen Johan Mathias Nilsson och hustrun Bengta Bengtsdotter på Bökestorp i Brogården, Verums socken.
Tidningen Arbetet skrev om fabrikör Lundhs hustrun den 19/7 1949: — Fru Mathilda Lundh, Osby, maka till vagnfabrikören Per Lundh, har avlidit efter ett par månaders sjukdom i en ålder av 82 år. Fru Lundh, som var född i Verum, har bott i Osby över 50 år. Hon har gjort sig känd som en duktig husmor som levat för hem och familj. Utom av maken sörjes hon närmast av en son, Johan, anställd i fabriksrörelsen, samt en dotter Valborg, gift med svarvare Karl Rydström Osby.