Mustafa Mohamed i Vittsjö All- aktivitetshus

Mustafa började med att berätta att han föddes 1979 i Somalia av somalisk mamma och med svensk pappa. När pappans uppdrag avslutades flyttade familjen till Lysekil. mustafa-m-bild-2.jpgMustafa var då 11 år. Man anlände till Sverige i december och möttes av kyla, snö och mörker. Det var en skrämmande upplevelse för en 11-åring som aldrig varit utanför Afrikas gränser. Mycket snart förstod Mustafa att han var tvungen att lära sig prata svenska så fort som möjligt. Han lärde sig snabbt och började skolan och att spela fotboll. Fotbollen tröttnade han snart på och övergick till friidrotten och tränade löpning.
Träning.
Efter en tid fann han att hans håg stod till hinderlöpning. Löpträning var han redan inkörd på och nu lade han till hoppen. Han bedriver en varierad träning, det är både distans- och kortare löpningar både i terräng, bana och gata. Till detta kommer också fysisk träning för att stärka kroppen främst bålen som för en löpare är en viktig kroppsdel för att kunna hålla samma steglängd under hela loppet. En bra träning består också av höjdträning som ökar uthålligheten. Träna på hög höjd och tävla på låg höjd – det är den bästa kombinationen. Höjdträningen skall vara minst 4 veckor – får inte vara mindre än 3 – för att vara effektiv. För att få rätt höjdträning åker han vintertid till Kenya eller Sydafrika som erbjuder höjder på 2400 meter och 1700 meter och det är en stor skillnad i höjd som märks på resultaten. Sommarträningen förlägger han till Schweiz och Spanien. Sommar är lika med tävling och då ligger de länderna bra till ur ressynpunkt.
Mål
Att sätta upp mål är lika viktigt inom idrotten som överallt annars. Man skall sätta upp sina mål, långsiktigt och kortsiktigt. Men viktigt är att tänka på att målen skall vara realistiska och utmanande. Sätt ut delmål för då blir det lättare att nå fram och man får ständigt ny inspiration, menar Mustafa. Mustafas eget huvudmål är att ta medalj i EM i Barcelona nästa år. Mustafa är lyckligt lottad tycker han själv eftersom han inte har drabbats av många svåra skador eller sjukdomar även om han inte gått helt fri. Han tränar aldrig om han känner sig det minsta förkyld eller har ont någon stans. Möjligtvis kan det bli träning på cykel vilket är en skonsammare form som alternativ till löpning Mustafa har alltid känt stor glädje både vid träning och tävling. Det är en mycket viktig del i träningsarbetet. Man skall trivas och må bra även vid resor och där har han en fördel för han tycker mycket om att resa och reser även ut i världen på semester. Rätt val – Vilja – Tålamod
Mustafa har tre ledord – Göra rätt val, Vilja och Tålamod. Vilja är viktigast. mustafa-m-bild-3.jpgHan gjorde en jämförelse med sin bror som har bättre fysiska förutsättningar än han själv men som saknar den rätta viljan och därför inte nått samma framgång som Mustafa. Mustafas anförande avslutades med en frågestund. Det var många frågor, kloka och väl formulerade. Vi fick t ex veta att Mustafa är 171 cm lång och väger 53 kg – en vikt han hållit i många år. Han hade en vilopuls vid senaste mättillfället på 38. Han äter allsidig husmanskost men kan också ibland äta en hamburgare eller en pizza. Han gör i så fall själv både hamburgaren och pizzan för det tycker han smakar bäst. Han dricker inte kaffe eller öl men är inte motståndare även om han själv helst avstår. Han säger att det är helt OK att någon gång ta en öl eller ett glas vin men inte att supa till varenda veckoslut.
Livsfilosofi
På fråga om hur mycket man som liten skall träna svarade han att man kan träna varje dag om man tränar rätt och har glädjen med sig. Men det skall vara varierad träning. För att bli elitidrottare får man som det heter avstå från mycket. Man kan inte rumla runt med kompisar hur mycket som helst eftersom det tar på krafterna. Du måste för att ha rätta krafter sova mycket, själv sover Mustafa 9 timmar per natt- aldrig mindre än 8. Gör han inte det är han trött och då blir det ingen glädje att träna och träningen gör heller inte någon nytta. Men, man skall inte säga att man avstår från något, man skjuter bara upp det några år. Så har han själv resonerat och menar att han som ung har möjlighet att vinna medaljer på stora tävlingar som VM, EM och OS men det kan man inte göra som 50-åring. Men, rumla runt och ha kul kan man göra när idrottsåren ligger bakom en och resten av livet framför en.
Ulla Kristoffersson, Gösta Kållberg
Top