Viktig information från räddningstjänsten

VITTSJÖ. På detta månadsmöte fick SPF Vittsjö besök av Mattias Östling från Hässleholms Räddningstjänst. Han hade mycket att informera om.


Mattias Östling är en före detta ishockeyspelare från Sundsvall som utbildat sig till brandman och bott i Skåne sen 25 år tillbaka.

Till en början berättar han att de flesta bränder i hemmet startar i köket. Man ställer något på spisen och startar plattan, sen händer något annat på en annan plats i hemmet och spisen glöms bort lite för länge, förklarar han. Det är lätt hänt när man är stressad eller trött efter jobbet.



En annan stor brandfara är sängrökning. En väldigt onödig dödsorsak, menar Mattias, då det finns speciella rökförkläden som förhindrar att det tar eld i kläderna. Vidare får vi veta att de viktigaste saker som bör finnas i alla hem är brandvarnare, brandsläckare (helst pulversläckare) och brandfilt. Det finns brandvarnare med blinkande lampa och vibrerande platta att lägga under kudden för dem som hör dåligt.



Att ladda sin mobil, dator eller läsplatta på natten är också en sak man ska undvika. Det finns åtskilliga exempel på laddare som blivit överhettade och på så vis orsakat en eldsvåda. Det har till och med hänt att laddare som inte ens varit kopplade till någon teknisk utrustning, utan bara suttit kvar i vägguttaget, exploderat. Detta har berott på ett tekniskt fel i laddaren, säger Mattias och varnar för att köpa billiga produkter av det slaget på nätet. Det kan innebära stora risker. Helst ska alla sådana produkter vara CE-märkta. Något som också bör undvikas är att lämna sin laptop i soffan eller sängen, där den kan den ligga och bli för varm och antända tyget eller sängkläderna.

Andra faror i hemmet är trösklar och trasmattor. Många fallolyckor med benbrott eller skallskador som följd beror på detta. När folk sen ska klättra upp på stolar eller stegar för att hänga upp nya gardiner, byta glödlampor eller spika upp en tavla är olyckan lätt framme, menar Mattias. För att undvika sådant kan alla som fyllt 75 år ringa en fixartjänst på telefonnummer 0451 -26 70 00. Denna tjänst är helt gratis.



Nu under den mörka årstiden ska vi också tänka på att vi syns ordentligt när vi är ute och rör oss ute i trafiken. Reflexer kan rädda liv! För alla cyklister är cykelhjälmen en billig livförsäkring. Eftersom det inte finns någon lag på det, som det är med bilbälte, slarvas det ofta med det.





Det kom många till månadsmötet som intresserat tog del av all viktig information och hade själv frågor att ställa.

Räddningstjänsten samarbetar med Region Skåne och det kan ibland hända att en brandman är först på olycksplatsen vid en trafikolycka för att påbörja första hjälpen i väntan på ambulans. Dessutom kommer Räddningstjänsten att installera ett nytt datasystem som heter DRH. Detta ska snabbt kunna lokalisera var den nödställda befinner sig så att vederbörande kan få så snabb och effektiv hjälp som möjligt.



Anita Tidblad och Kerstin Telander tyckte Mattias Östlings föredrag var mycket givande.

Kostnaderna för bränder, vattenskador och trafikolyckor kan bli mycket höga. Mattias berättar att Länsförsäkringar betalar ut en miljon kronor om dagen för sådant. De ersätter till exempel sanering efter att en pulversläckare använts vid brand eller om personal från Räddningstjänsten tvingats bryta upp en ytterdörr för att undsätta den nödställda.
Därför gäller det att vara välförsäkrad och naturligtvis helst undvika att bli skadad.

Top