Föreläsning om Tycho Brahe i Gula Huset i Markaryd

MARKARYD. I söndags besökte Henrik Wachtmeister från Höganäs Markaryds föreläsningsförening i Gula Huset i Markaryd och berättade och visade bilder om "Astronomen på ön Ven i Öresund - Tycho Brahes liv och gärningar". Föreläsaren konstaterade inledningsvis, att Tycho var "Århundradets skåning."

Henrik Wachtmeister föreläste om Tycho Brahe

Tycho föddes år 1546 som nummer två i en syskonskara på 10 barn på Knutstorps borg i Skåne, som på den tiden tillhörde Danmark. Hans förfäder härstammade från Halmstad. Hans fader hette Otto Thygesen Brahe och modern Beate Bille. Pojken hette egentligen Tyge, men han tog det latinska namnet Tycho. Han fick en tidig utbildning av en informator, som lärde honom latin. Men ofta intresserade han sig för astronomi. Som ung yngling sände föräldrarna honom till Tyskland, där han studerade juridik vid universitet. Tyska språket var inga problem, eftersom familjen hade tyska anor.

Knutstorps borg söder om Kågeröd var en försvarsborg med små fönster och med skjutgluggar. År 1551 byggdes denna borg. Från början var det inte en enkelhusborg utan en fyrhörnig byggnad, som var lättare att försvara. Denna borg hade en inre yta på 500 kvadratmeter. Där fanns också en fängelsehåla. Efter hand har borgen eldhärjats och flyglarna rivits. Därmed minskade rummens antal från 40 till 17 rum.
Föreläsaren Henrik Wachtmeister har också växt upp på Knutstorps borg och har därför god kännedom om dess historia.

Tycho Brahe

I Kågeröds kyrka finns ett epitafium (minnestavla) med text på familjen Brahe. Hans lillasyster Sophie Brahe var också astronom.

Tychos föräldrar ville, att han med sin utbildning skulle ta över Knutstorps borg och bli ämbetsman, men Tycho var mer intresserad av naturvetenskap, såsom astronomi, astrologi och alkemi. Att bli astronom hägrade för honom.

Tycho Brahe var ute och reste mycket, framför allt i Tyskland men också i Norge. Till Sverige kom han aldrig. Vid ett besök i Rostock i norra Tyskland kom han i dispyt och vid en svärdsduell fick han en stor del av näsan avskuren. Han konstruerade en protes av aluminium, som fick namnet "guldnäsan".

Hans morbror Steen Bille bodde på Herrevads kloster vid Ljungbyhed. Han kallade dit Tycho, där han fick bo ett tag. Där upptäckte Tycho 1572 som en av få en supernova, som var en döende stjärna i Cassiopeias stjärnbild i Vintergatan. Denna supernova finns inte idag. Tycho Brahe räknas som en av de fem stora astronomerna såsom Copernicus, Gallilei, Kepler och Newton.

Den danske kungen Fredrik II fick reda på att han ville verka i Tyskland, men kungen övertalade honom att stanna inom Danmarks gränser och gav honom fulla rättigheter att ta över ön Ven, som tillhörde Skåne. Observatoriet Uraniborg byggdes med en hög Pegasusbild på toppen. Denna byggnad skulle tjäna som forskningsstation men också utgöra en samlingslokal för besökande. Huset hade som få andra rinnande vatten. Idag är byggnaden riven. En ny byggnad byggdes med ingång under jorden. Tycho använde många olika instrument, som han själv byggde. En sådan var "qvdrans mvralis", en murkvadrant. På den tiden fanns inte någon stjärnkikare. Han byggde också en egen pappersmölla på Ven för att säkra leveranserna och få bättre kvalité på papperet.

Den nye danske kungen Kristian IV var inte riktigt nöjd med Tychos arbete. Därför flyttade Tycho till Prag för att där arbeta med forskning. I Prag residerade kejsare Rudolf. I två år bodde Tycho där. Det hela ändade med att han fick problem med njurarna och drabbades av urininfektion och hade svårt med att urinera. Till sist sprack urinblåsan. Kanske bidrog också en njursten, som blockerade urinvägen. Tycho avled i sviterna år 1601, 55 år gammal och ligger begravd i Týnkyrkan i Prag. Enligt senare undersökning av skelettet och håret har det konstaterats påverkan av arsenik och kvicksilver, varför en fundering på förgiftning också förelåg.

På ön Ven restes år 1946 en staty över Tycho Brahe, gjord av Ivar Johansson. Denna sten invigdes av kronprins Gustaf Adolf.

Efter en kort frågestund avtackades Henrik Wachtmeister av ordförande Alpo Persson med en Markarydsbygdenbok.

 

Top