Föreläsning om Sveriges nationalparker i Markaryd

MARKARYD. I Gula Huset i Markaryd i söndags berättade Arne Olsson, Stehag och visade bildspel med vacker vinjettmusik om "Sveriges nationalparker från söder till norr."

Arne inledde med att nämna, att det finns 30 nationalparker i Sverige och att han hade besökt 23 av dessa. Historiskt uppstod den första nationalparken i världen år 1872 i USA, då Yellowstone National Park bildades. I Sverige kom den första nationalparken år 1909, nämligen Sonfjället i Härjedalen och den senaste Åsnen i Småland år 2018.

Bild från Söderåsens Nationalpark

Nationalparker i Sverige bildas genom beslut av regering och riksdag. 90% av parkytan finns i fjällområdet. Annars omfattar parkerna områden som sjöar och vattendrag, våtmarker, kust och skärgårdar, lummiga lövskogar och trolska urskogar. Även om det i princip ska vara orörd mark, måste skötsel av parkerna fortsätta, annars växer det igen och går inte att ströva fram där. En ny nationalpark är aviserad att bildas på norra Gotland kring öns största sjö Bästeträsk.

Nationalparker närliggande Markaryd var det som publiken väckte störst intresse för. Arne fortsatte därför att berätta om att i Skåne finns det tre nationalparker: Stenshuvud, Dalby och Söderåsen. Någon undrade om inte Kullaberg är en nationalpark. Ytan där är för liten att kallas så. Det är ett naturreservat.

Stenshuvuds nationalpark i Simrishamns kommun invigdes år 1986. Berget är 96 meter högt. Parken omfattar nästan 400 hektar mark. På området finns ett naturum med information om geologi, flora och kulturhistoria. Till största delen består parken av lövskog, särskilt avenbok men också vanlig bok. Vit- och gulsippor blommar i mängder. Parken har också ett rikt fågelliv, bland annat näktergal.

Dalby Söderskogs nationalpark öster om Lund skapades år1918. Den är Sveriges minsta park på bara 36 hektar. Den ligger på Skåneslätten och består av ädellövskog. Tyvärr har den drabbats av almsjuka. Marken består av kalksten och krita, vilket ger en rik växtlighet.

Odensjön vid Söderåsens Nationalpark

Den mest storslagna nationalparken i Skåne är Söderåsen i nordväst. Den invigdes år 2001. Där finns Skånes högsta punkt 212 meter över havet. Söderåsen är geologiskt en horst (hästrygg), som bildades för 150 miljoner år sedan, det vill säga genom veckning med vulkanisk aktivitet. Utmed den branta nordostsluttningen finns kanjonliknande dalgångar såsom Skäralid och Klöva hallar. Ädellövskog dominerar i dalgångarna och på sluttningarna. Det är den största sammanhängande lövskogen i Europa. En fin utsiktspunkt är Kopparhatten, 200 meter upp. Flera vandringsleder finns tillgängliga att ströva på. Längst in i Nackarpsdalen finns den cirkelrunda Odensjön omgiven av nästan 30 meter höga, branta bergväggar.

Arne Olsson kom så in på nationalparker i Småland, där det finns tre: Åsnen, Store mosse och Norra Kvill.

Åsnens nationalpark vid Urshult invigdes så sent som år 2018. Parken består till 75% av vatten med insjöskärgård och gammal bokskog. Området är rikt på lavar, svampar och insekter.

Store mosse nationalpark i västra Småland, grundad år 1982, är med sina 78 kvadratkilometer yta södra Sveriges största mosse. Parken ligger ungefär 165 - 185 meter över havet mellan Lagans och Nissans dalgångar. Det är mycket fågelrikt, speciellt vid Kävsjön, och har en rik kulturmiljö och ett lapptäcke av tallskog.

I nordöstra Småland i Vimmerby kommun ligger Norra Kvills nationalpark, som inrättades år 1927. Den är 114 hektar stor och ägs av svenska staten. Den består av genuin småländsk urskog med orörd barrskog, som inte har avverkats på 150 år, vilket är unikt i södra Sverige. I parken hittar man drygt 200 mossor och 100 lavar. Många andra sällsynta växter påträffas såsom missne, kärrviol och topplösa. I bäckravinen finns det sällsynta gräset skogssvingel och dvärghäxört.

Efter dessa sex nationalparker i södra Sverige fortsatte Arne Olsson sin resa via Götaland, Svealand och upp till norrländska Lappland. Ett antal nationalparker som han visade vackra färgrika höstbilder på var Tiveden i Västergötland bildad år 1983, Djurö vid Vänern från år 1981, Färnebofjärden (1998) vid nedre Dalälven i Gästrikland, Hamra (1909) i Orsa finnmark i Dalarna, och Fulufjället (2002) i Särna socken i Dalarna, tills han kom upp till de riktigt stora nationalparkerna i fjällen i Lappland såsom Sarek (1909), Stora Sjöfallet (1909), Padjelanta (1962) och Abisko (1909). Han visade mycket fina färgbilder med enastående vyer från dessa parker.

Efter en lång frågestund fick publiken ta del av rekvisita i form av böcker, vykort och broschyrer över Sveriges nationalparker.

Slutligen avtackades Arne Olsson för en väl genomförd föreläsning av ordförande Alpo Persson med en Markarydsbygdenbok, utgiven av den Lokalhistoriska föreningen på orten.

 

Top