Vita viner från Frankrike
VITTSJÖ. En liten nätt skara på 14 personer samlades på Träffpunkt Linden för att vara med på SPF Seniorernas vinprovning som även i år leddes av vår vinkännare Kerstin Thånell. Den här gången skulle vi få smaka på fem olika vita viner från Frankrike.
Oftast tänker vi på röda viner när man talar om franska viner, men i Frankrike produceras även väldigt goda vita viner, menar hon. I denna del av Europa är klimatet svalare än vid Medelhavet, vilket gör att vinerna som odlas här blir lättare. I ett varmare klimat mognar druvorna snabbare och det ger vinet en fylligare smak, samt högre alkoholhalt, berättar Kerstin vidare.
Allra först serveras ett torrt mousserande vin som är väldigt friskt i smaken. Detta är odlat i provinsen Languedoc Roussillon på franska sydkusten. Det liknar den mer kända champagnen, men får inte kallas champagne eftersom det inte är producerat i regionen Champagne. Istället används begreppet crémant. Alkoholhalten är 12 procent och enligt Systembolaget smakar det päron, gröna äpplen och melon. Detta vin ska jäsa minst nio månader och eftersom det är mousserande måste glaset i vinflaskorna vara tjockare än för andra viner då det utsätts för ett högre tryck inifrån.
Sedan kommer en Riesling från Alsace i norra delen av Frankrike, alldeles intill gränsen till Tyskland. Här är jorden kalkrik och mager vilket är bra för vinodling. Då måste vinplantornas rötter arbeta hårdare och ta sig långt ner för att få vatten. Detta ger druvorna en kraftigare smak. Här odlas många druvor ekologiskt numera för att undvika alltför mycket kemikalier. För att plantorna inte ska angripas av till exempel mjöldagg kan man bespruta dem med mjölk.
Vi får också smaka på ett vitt vin från Cote du Rhone som har lite högre alkoholhalt och mycket fyllig smak med inslag av aprikos och apelsin. Nästa vin är från Chablis. Den har också en fruktig smak med inslag av örter och blir det vin de flesta på vinprovningen tycker om. Till sist serveras det allra dyraste vinet som kommer från Loiredalen. Detta vin upplevs dock som ganska smaklöst och blir inte den succé som man kan förvänta sig.
Då själva vinprovningen var över serverades det pajer, bröd och goda franska ostar. Det smakade utmärkt till resten av vinet och vi kunde skåla både för det och allt intressant Kerstin Thånell delgett oss.
De flesta vingårdar skördar druvorna med maskin numera, eftersom det annars blir alldeles för dyrt att producera, men sen sorteras druvorna för hand på vingården innan de pressas. Därefter jäser de oftast på rostfria ståltankar istället för ekfat. Detta ger en bättre kontroll över temperatur och syresättning. Temperaturen kan lätt regleras och den rostfria ytan förhindrar oönskade kemiska reaktioner som kan påverka vinets karaktär. Ekfat fungerar naturligtvis också bra, men då påverkas vinets smak av träet i kärlet.
Vita viner ska drickas då det är cirka 8-10 grader varmt. Vidare har vinflaskorna allt oftare skruvkork idag, vilket inte alls innebär att det är av sämre kvalitet. Skruvkorken är tätare än den traditionella korken i just kork. Detta gör att det tar lite längre tid för vinet att mogna, men påverkar som sagt inte kvalitén.