Att tänka på vid möte med ledarhund

VITTSJÖ. Det är inte alltid helt lätt att veta hur man ska förfara sig vid ett möte med en synskadad person och dess ledarhund.

Du har kanske redan mött Anna-Lena och hennes ledarhund när dom är ute och går i Vittsjö.

När det hade blivit godkänt och klart att Anna Lena skulle få ny ledarhund så var hon på Träffpunkt Linden och gav information hur vi skulle bete oss gentemot hunden:
Inte klappa eller ge hunden mat!
Anledning : Ledarhunden är ett hjälpmedel vars fokus är att på ett tryggt sätt förflytta sig och sin förare.
Om man då hälsar på, klappar eller matar hunden stör man fokuset hos hunden, vilket kan bli farligt när de är ute och jobbar.

Ledarhund har inget behov av att hälsa på andra än sin föraren när man är på bortaplan. Detta gäller både människor och andra hundar.

När man lagt hunden ner vill man att den ligger kvar lugnt och passivt för att kunna vila och då vill man inte att någon eller något stör hunden.

Gällande denna ledarhund så är hon inte van vid att andra hälsar på henne och Anna Lena vill bibehålla detta. Så hon vore tacksam om ingen klappar eller tilltalar hunden. Se men inte röra, som man säger.

En annan viktig sak att tänka på för er som är ute med egen eller någon annans hund. Tänk på att ha hunden i koppel och under uppsikt.
För tänk vilka konsekvenser det kan bli om en okopplad hund springer fram till ledarhunden och vill börja leka, eller gå till angrepp (hemska tanke).
En sådan händelse kan sluta väldigt illa för alla inblandade parter.

Av hänsyn till Anna Lena så skriver jag inte vad hunden heter, bara för att ingen i rent oförstånd ger sig på att kalla på hunden.

Den tid det tar att utbilda en ledarhund, cirka två år, kan spolieras snabbt av någon annans oförsiktighet, så när du träffar på dessa två, lyssna på vad Anna Lena har att säga och respektera det.

 

Top