Bankchef och äventyrare besöker SPF Vittsjö
VITTSJÖ. Församlingshemmet i Vittsjö fylldes till brädden av förväntansfulla åhörare då SPF Vittsjö bjudit in medlemmar från flera olika pensionärsföreningar till april månadsmöte. Två olika personer med vitt skild agenda hade inviterats denna eftermiddag. Dels Susanne Kallur, ny VD för Snapphanebygdens sparbank i Bjärnum, dels världsresenären och äventyraren Arnold Wernersson som hittills besökt sammanlagt 183 länder.
Först ut var Susanne Kallur som berättade att hon jobbat inom bankverksamheten i 25 år, med början i Kristianstad där hon också vuxit upp. I det lilla kontoret i Bjärnum jobbar sammanlagt 17 personer som är mycket måna om att ha en bra kontakt med invånarna i trakten.
Banken ska vara en verksamhet för alla, både människor med vanliga sparkonton och företagare, menar hon. Det är viktigt att investera i bygden här och få de lokala företagen att växa. Alla kunder är välkomna med synpunkter och förslag. Susanne Kallur anser också att det behövs mer mångfald även inom bankväsendet. Små banker är nödvändiga för att de stora bankerna inte ska kunna göra som de vill, säger hon bestämt. Efter hjärtliga applåder är det dags för Arnold Wernersson att ta över scenen. Med sina diabilder ska han föra oss till avlägsna platser och annorlunda kulturer under en timmes tid.
Resan börjar i Buthan som gränsar till Kina i norr och Indien i söder. Det är ett kungadöme som har en gammal buddhistisk kultur.
Framför byggnaden ligger mängder av chilifrukter. Folket i Buthan är vegetarianer och använder mycket chili i matlagningen.
Arnold berättar att de buddhistiska munkarna i Buthan inte behöver vara munkar hela livet. De kan vara munkar under att antal år, för att sedan ta en paus och leva ett så kallat vanligt liv. Tröttnar de på det kan de senare återgå till att bli munkar igen.
Kungafamiljen avbildad på en vägg.
Två buddhistiska munkar.
Här finna också många vilda djur att betrakta som till exempel elefanter, tigrar, leoparder och den speciella takinbuffeln som är det nationella djuret i Bhutan. Enligt Arnold ser den ut som en oxe med ett gethuvud.
Ett annat spännande land är Trobrianderna som också kallas kärlekens öar.
I detta land lever folket i ett matriarkat, vilket innebär att det är kvinnorna som har makten. Hon äger all mark som hennes man odlar grödorna på och hälften av inkomsterna familjen får av skörden betalar kvinnan till sin mans släkt. All mark går i arv från modern till äldsta dottern. Barnen uppfostras av sin mor samt hennes bror. Som gifta lever de monogamt, men i ungdomsåren ska både män och kvinnor ha så många partners som möjligt, men det är kvinnorna som väljer. De unga männen dansar ett slags sexuell dans framför kvinnorna, som sedan pekar ut vilka av männen de vill ha.
Arnold har även kommit i kontakt med kannibaler i Västra Melanesien och Papua, närmare bestämt en kvinna och fem män.
En kannibalkvinna
En medicinman som använder woodoo och svart magi i sin yrkesutövning
De kunde informera honom om att kött från människor smakar aningen sött och liknar kalvkött. I Önneköp utanför Hörby där Arnold Wernersson är bosatt har han också Sveriges enda kannibalmuseum där man kan beskåda en mängd märkliga ting som han fått med sig hem från sina många resor, men man måste ringa i förväg och boka en tid.
Åsnetaxi i Tibet.