Fagerås - Påskliljornas paradis

FAGERÅS/ GISLAVED. Tack vare en artikel i tidningen Land för så där cirka 15 år sedan blev vi lite nyfikna vad detta kunde vara för något, så tillsammans med ett annat par gjorde vi ett besök där då.

Att vi gärna ville komma hit igen, det var vi överens om, men att det skulle ta 15 år, ja det hade vi ju inte räknat med. Hur som helst, annandag påsk blev det så äntligen av.

Det första man det när man kör in på en av parkeringsplatserna är den magnifika entrén , kantad med påskliljor

Den magnifika entrén

Strax därefter finns det en liten röd bod där man betalar sin entréavgift, 70 kronor per person.
Anläggningen drivs nu av Mona, dotter till upphovsmannen Arne, och hennes make Lars.

Maken i samspråk med ägarinnan

När väl entrén är betald, går man längs de stigar som är utmärkta med vita pinnar. Man kan med fördel ha med sig sin egen picknickkorg för där finns platser att sitta vid på olika ställen längs stigarna.

Påskliljeäng

Var ligger då denna underbara plats ? Jo ,den ligger några mil från Gislaved så för vår del blev det en bilfärd på cirka två timmar.

I den broschyr vi fick står det bland annat lite historik och vi kan läsa följande:
Året var 1978 . Pappa Arne fick då ett tjugotal lådor avdrivna lökar från en lokal handelsträdgård. De planterade han och året efter hade de förvandlats till fina påskliljor, det var då han fick ”blodad tand”.
I dagsläget finns här ca 2 miljoner nedgrävda lökar på ett område på 12 tunnland (= 12 fotbollsplaner). När han började med några hundra lökar hade han ingen tanke på en sådan omfattning som ni nu får skåda här i Fagerås.

Det finns tusentals olika sorter av påsk och pingstliljor. Här i Fagerås har Arne på ett område planterat ett urval om ca 150 sorter.

Det är inte bara vi människor som får njuta av all prakt, även våra vänner småfåglarna kan få ta del av det hela, för här och var finns det fågelholkar.

Färgglada fågelholkar

På en särskild plats har man vid de små blomstergrupperna satt upp tydliga skyltar med dess namn.

Skyltar med namn

Här nedan följer nu några av de bilder som togs under vårt besök – mycket nöje.

När vi var där var 85 procent i blom. Resan dit var mödan värd. Förhoppningsvis kommer vi snart hit igen, för i slutet av maj/ början av juni förväntas de 1 500 rhododendronen att blomma och kan ni tänka er, då är det helt gratis att gå in och njuta av den prakten. Men fram tills dess får vi passa på att njuta av vår egen blomsterprakt hemma på vår lilla plats hör på jorden, Korsahåla.

Blomning på gång i Korsahåla.

 

 

Top