Lina Fransson blev SM-trea
BJÄRNUM. Lördagen den 10 maj spelades inofficiella SM för transplanterade i Lund. Lina Fransson, som nyligen gjort comeback i Bjärnums BTK, spelade till sig en bronsmedalj.
Bakgrunden till att hon spelar mästerskap för transplanterade är att hon som 14-åring blev sjuk i en autoimmun reumatisk sjukdom som heter SLE (systemisk lupus erythematosus). 2001 blev hennes njurar så dåliga p.g.a. SLE:n att hon fick börja på bloddialys. Vilket innebär att man renar blodet med hjälp av en dialysmaskin. Något hon fick göra 3 gånger i veckan för att få bort vätska och slaggprodukter som njurarna annars hade rensat ut.
Efter 4 års dialys var hennes kropp väldigt sliten och trött. Vilket fick hennes syster Jenny att donera sin ena njure 2005. Vilket förändrade hennes liv och hon kunde börja leva normalt igen.
Under sin resa med SLE träffade hon Erik Lintula från Eskilstuna som berättade om World Transplant Games (WTG). Där personer som transplanterat hjärta, lungor, lever eller njure får medverka. Hon inspirerades och började spela i Bjärnums BTK 2003.
-Jag blev väl emottagen i Bjärnum och fick bra träning av klubbens huvudtränare Daniel Olsson och utvecklades snabbt, berättar Lina.
Så 2007 åkte hon till Bangkok i Thailand för att spela sin första WTG. Där vann hon guld i singel och silver i mixdubbel med Anders Billström från Halmstad.
-Jag hade inga förväntningar alls eftersom jag aldrig hade spelat i någon sådan tävling tidigare. Men det var jättekul att åka dit som ett äventyr och förverkliga målet som Erik inspirerade mig till, fortsätter Lina.
2008 fick hon sin första dotter vilket hade varit en omöjlighet med dialysen. 2010 var det Europa Mästerskapen för transplanterade och för de med dialys. EM gick i Irland och där vann hon guld i singel. EM går vart annat år och WTG går vart annat. (I EM så spelar både transplanterade och de med dialys. I WTG spelar endast de som är transplanterade).
I april 2011 fick hon sin andra dotter och två månader senare spelades WTG i Göteborg.
-Jag hade inte riktigt samma möjligheter att träna till detta WTG men ville ändå vara med när det nu hölls i Sverige. Dessutom kändes det som jag redan hade vunnit guld med ännu en underbar flicka. Men jag tog brons i singel, vilket var över förväntan, säger hon.
2017 ställde hon återigen upp i WTG som denna gång spelades i Malaga, Spanien. Där fick hon återigen kliva upp på pallen efter att spelat hem silvret i singelklassen.
-Då var jag aningen besviken men när man ser tillbaka på det så måste jag ändå vara nöjd. Med två små barn så fanns inte mycket tid till träning, berättar hon.
Efter Malaga lade hon racket på hyllan. Men i år, 8 år senare, blev hennes yngsta dotter intresserad av att börja spela pingis. Så då började båda att träna i Bjärnums BTK. Hennes gamla tränare, Daniel Olsson, är kvar i klubben vilket varit en trygghet för att komma igång igen. Samt att Dante Sigesgård också varit ett bra stöd som tränare inför tävlingen.
Lina med fjolårsvinnaren Jerry Selmqvist från Höganäs
-Som ett mål ställde jag upp i Lennies Cup, som är inofficiellt SM för transplanterade i pingis. Hade inga förväntningar på att komma på pallen men kom på delad tredjeplats. Vilket jag är väldigt nöjd med efter så många års uppehåll och endast ett par månaders träning, berättar hon. Lennies Cup är bildat efter Lennart "Lennie" Ekdahl, från Lund och spelades för andra gången och räknas av de transplanterade som sitt SM.
Detta år kommer WTG spelas i tyska Dresden i augusti. Men i år är det ekonomin som får Lina att avstå. Men hon har ett tydligt mål med att spara ihop pengar och träna inför WTG 2027.
Resultatet från (inofficiella) SM:
1. Ulf Ununger, Stockholm
2. Jerry Selmqvist, Höganäs
3. Lina Fransson, Vankiva
3. Jörgen Haraldsson, Halmstad
Vi önskar Lina lycka till i fortsättningen!