Gunnar hyvlade 50 miljoner takspån

Hyvlare Gunnar Olsson var född 1897 i Ekholmen, strax intill Altarstenen där hans fader Ola Persson var etablerad stickehyvlare. År 1928 övertog Gunnar verksamheten som ambulerade stickehyvlare i fem församlingar.

När Gunnar kom med sin ambulerande maskin sattes den upp på de olika arbetsställen men det erfordrades någon form av kraftkälla. Detta var innan elektriska motorer började bli vanliga. Nu fick i stället oxar eller i bästa fall hästar utnyttjas att dra runt vandringsverket. Kanske fanns det en ångmaskin tillgänglig, eller en gammal bilmotor eller också en epatraktor. Det var inte enbart att koppla samman dessa enheter utan utväxlingen måste vara godtagbar och därför måste ett antal remskivor av olika diameter finns tillgängliga. Stickhyveln skulle göra mellan 70 och 90 slag i minuten, idealet är cirka 75 slag/minut men för en entreprenör var det bra om det var så många slag som möjligt i minuten så att många stickor/spån kom snabbt då hyvlingen skedde på ackord. 50 öre pr tusen spån år 1928! Då skulle även sorteraren och buntaren ha sin del. Om det fungerade som det skulle var absoluta antalet spån 20 000. Det blev tio kronor om dagen fördelat på tre man! Men, så hade de tre också fri kost hos arbetsgivaren!  Med tiden steg priset även i denna verksamhet. År 1932 tog Gunnar certifikat för framförande av motorcykel och det blev en Rex 350 cc som första motordrivna fortskaffningsmedel.

De senare åren var verksamheten stationär i Ekholmen dit knubbarna fick köras, hyvlas och sen transporterades spånen tillbaka igen. Gunnar fortsatte sitt hyvleri till 1955 då hyveln blev innebränd vid en eldsvåda.

Efter eldsvådan flyttade Gunnar till Mejarp nerlagda skola 1957 där han en gång fick grundläggande undervisning av lärarna Kerstin Håkansson och Per Alfred Berglund.

Under höst-och vårmånader hade Gunnar även anställning att lägga upp de spån han hyvlat några månader tidigare. Han deltog i dåtidens betkampanjer på Skånska slätten och har var periodvis sågverksarbetare när det inte var högsäsong för spånhyvling. Under 30 år tog sig Gunnar till Malmö där han sålde julgranar som han under flera veckor tidigare hade avverkat. Årligen blev det upp emot 600 julgranar från Göinge som såldes i Malmö.

Centralorten hägrade och 1975 flyttade spånhyvlaren Gunnar Olsson till en uppvärmd lägenhet vid Lehultsvägen i Vittsjö. Den åkomma han lider mest av är försvagade knäleder, en följd av sitt yrke.

Uppgifterna är baserade på intervju från 1976.

Top