Oscar i Vittsjö hade masugn

Oscar gjorde värnplikten i Växjö och låg på samma "lucka" som Vilhelm Moberg!

Oscar berättade 1976 att Vilhelm Moberg ofta var i genmäle med befälen på regementet. Vad som kom sinnet att rinna över på Moberg var när han klassades som icke skrivkunnig! Trots att Moberg inte ansågs skrivkunnig fick han en vecka i "buren" för att han i en Växjötidning uttryckt sig vanvördigt mot kompanichefen. Förhållandet mellan befäl och soldat Moberg blev nog inte bättre efter denna händelse?

Efter ett par vistelser på olika folkhögskolor återkom Oscar till Vittsjö och höll sig inom träbranschen under flera år framåt. Han började med innehavet av en snickerifabrik men övergick så småningom till sågverksägare. De båda företagen fanns i samma byggnad, snickeriet mot öster och sågverket mot väster. Hans företag övertog senare av Börje Bengtsson och var beläget i bortre delen av kv Eken i Vittsjö. Oscar köpte upp stockar ute hos skogsägarna och hade egen lastbil som hämtade hem virket till förädling i sågen. Vid industrin som sysselsatte ett ganska stort antal anställda var en ångmaskin den första drivkällan till verkstaden men ersattes senare av modernare drivkraft. Det var alla slags förädlade trävaror som framställdes. Oscar var en tid även byggmästare.

När det 1963 blev aktuellt med ett nytt kors på kyrkans torn var det Oscar som fick uppdraget att framställa ett sådant. Han kände skogarna och skogsägarna ganska väl och fann ett lämpligt träd i Björstorp. Trädet var så stort att det fick ansas till med motorsåg innan det transporterades till sågverket. Där sågades stommen upp till korset som kom på plats 1964.

Oscar berättade även att han som tolvårig var med och hjälpte till att skjuta på vagnen då Gustaf Adolfsstenen skulle på plats strax intill där Oscar och hans hustru Ingrid sedermera byggde sin villa.

villaoscar-h.jpg 


Oscar H Anderssons villa intill Skansenhemmet strax före rivningen av den gediget byggda villa.





Oscar var intresserad av bygden och kunde berätta händelser och episoder från gången tid.

Han fick 1976 uppleva att en masugn från 1600-talet fanns på hans ägor intill stranden av Vittsjön. Oscar var intresserad åskådare vid utgrävningen av masugnen där en pyramid av slaggrester uppfördes vid strandkanten. Oscar var ett uppslagsverk och delade gärna med sig av de kunskaper och händelser som han kände till från äldre tider.

De senare åren av sin levnad tillbringade han på Skansenhemmet där han även firade sin 100 års dag.

Top