Kommunalråden och Peps Persson mötte Vittsjöborna

   
   Claes presenterade sedan Aktionsgrupp Hemgården som består av Solveig Rosén, Merete Karlsen, Rickard Larsson, Karl-Ewe Lunnergård och Claes själv.
- Vi är i gruppen oerhört glada för att Hemgården får finnas kvar. Det är lätt att fatta beslut men det krävs mod att ändra beslut, så all heder för detta, uttryckte Claes Ruderstam.

Allaktivitetshuset presenterades
   Claes presenterade kvällens agenda och Andreas Malm fick inleda med att berätta om hur Allaktivitetshuset används idag.
- Just nu är huset en byggarbetsplats men om det skall vi inte prata nu. Det kommer att vara klart till jul. Jag vill istället uppdatera er alla om vad som hänt sedan huset återinvigdes och fick ett nytt namn i september 2008, berättade Andreas. En del av det gamla finns kvar men det är också många nya aktiviteter här.
   Andreas presenterade en imponerande lista över vad som händer i Allaktivitetshuset.
- Här är träning och tävling i idrottshallen, möten, studiecirklar, dans, blomsterbindning, släktforskning, Vilma-gymnastik, teaterverksamhet, Senior Sport School med syftet att få ett "hälsosamt åldrande" och seniorstyrketräning, Vi har samarbete med vårdcentralen och med Lions under julmarknad och Vittsjödagen. Vi har haft bodagar med utställningar. Vidare har vi haft PRO-möten, disco, datautbildning, möte med nätverksgruppen, samarbete med skolan och hit kommer den politiska referensgruppen. Det är faktiskt en mötesplats för människor mellan 0-100 år.
- Fritidsgården är det stora nya. Här möts tjejer och killar mellan 10-20. Hit kommer de även från t.ex. Emmaljunga, Verum, Bjärnum och Hässleholm. Jag vill betona att det kommer många tjejer även om vi inte har speciella tjejaktiviteter. Vi har även sommarverksamhet vilket inte är vanligt förekommande på andra platser.
- Här möts alltså människor i olika åldrar, olika etnisk tillhörighet och med olika intressen. Detta kräver kompetent personal och det tycker jag vi har. Ewa på servicekontoret är vida känd för sin breda kompetens och vi har bra lokalvårdare och vaktmästare. Nu har vi god styrfart men det finns goda utvecklingsmöjligheter framöver. 

Kommunalråden fick ordet
   Urban Widmark inledde.
- Jag har aldrig fått en så fin introduktion
 som Peps bjöd på. Tack för att jag får möjlighet till dialog med er här i kväll.
   Kommunalrådet belyste den världsomspännande ekonomiska krisen som även drabbat kommunen hårt. Budgetprognoserna såg mycket negativa ut i april månad.
-  Kulturnämnden hade uppgift att se över ekonomin och föreslog avveckling av Hemgården. Detta skapade opinion. Kulturnämnden lyssnade och omvärderade. Därför får Hemgården vara kvar som bibliotek.
- Vi har ett bra politiskt klimat i kommunfullmäktige och är överens om de strategiska kärnfrågorna. Den viktigaste av dem nu är Pågatågsstopp men vi har bara enkelspår mellan Hässleholm och Markaryd vilket begränsar möjligheterna just nu. Vi måste ha mötesspår i Bjärnum först. Banverket föreslog att det byggs före 2025 men vid mitt besök på kommunikationsdepartementet i förra veckan lyssnade banverkets representant på oss och jag tror att utbyggnaden kan ske mycket tidigare än 2025. 
  
urban-widmark.jpg 
 Lars-Göran Wiberg fick ordet.
- Andreas Malms information var bra. Det händer mycket i Allaktivitetshuset och det är viktigt att Vittsjöborna också får mera kunskap om detta.
- Sen vill jag säga att de som har jobb inte känner av krisen men det gör kommunen. När det såg ut som värst i april 2009 var skatteintäkterna så knappa att vi skulle tvingas höja kommunalskatten med 2 kronor och 50 öre för att behålla beslutad verksamhet. Vi var tvungna att ta ansvar för situationen och alla förvaltningar fick uppdrag att vända på alla stenar. Vi förstod kanske inte hur kulturnämnden räknat men nu står det klart att Hemgården blir kvar.
- Bredband är en viktig förutsättning för livskraftig landsbygd. Vare sig ungdomar eller företag kan klara sig utan det. Det har varit svårt att klara utbyggnaden men efter möte med Telia så ser det nu mera positivt ut.
- Vi måste ständigt tänka på att Hässleholms kommun har en speciell struktur med ungefär en tredjedel av befolkningen i vardera Hässleholms tätort, de andra tätorterna och landsbygden. Vi måste se till hela kommunens behov och de varierar.
lars-gran-viberg.jpg 
Moderatorn lämnade över ordet till oppositionsrådet Tommy Nilsson.
- Det är rätt att vi är överens med majoriteten om strategiska kärnfrågor. Men vård, skola och omsorg är ideologiska frågor där det finns skiljelinjer. Vi vill satsa mera pengar på äldreomsorgen, särskilt hemtjänsten. Vi vill inte förtäta barngrupperna. Bygg ut Bäckabro. Vi vill också ha likvärdig service i hela kommunen. Ni är i Vittsjö ensamma om både servicekontor och allaktivitetshus.
Gång- och cykelväg mellan Vittsjö och Emmaljunga finns med i vårt budgetförslag. 
tommy-nilsson.jpg 
Diskussion med panelen
Claes tackade alla för engagemanget kring Hemgården men menade också att detta var en startpunkt till utveckling av verksamheten i huset och pekade bl.a. på möjligheterna till ökat samarbete med skolan för klassvisa besök i biblioteket och berättarstunder i ett kanske något förskönat och mysigt hus där upplevelsen blir att det att en trevlig plats för spännande. aktiviteter.
kommunalrden.jpg- Ni har själva en viktig uppgift nu, menade Lars-Göran Wiberg. Utlånings-statistiken viker. Kom med förslag så att huset blir mer-utnyttjat.
- Jag förspråkar ökat öppethållande, sade Tommy Nilsson.
   Helena Malje, oppositionens 2.vice ordf i kulturnämnden, klev fram till mikrofonen.
- Jag tycker man bör arbeta för fler föreningsaktiviteter. Dessutom vet jag att man med robot istället för bibliotekarie skulle kunna spara en del pengar.
- Jag lånar många böcker men inte i Vittsjö för där finns mest äldre böcker. De nya böckerna finns i Hässleholm. Kan man inte rotera böckerna, undrade Johan Forsblad.
- Det borde man göra, svarade Urban Widmark.
- Budgeten är snäv och det handlar inte enbart om utlåningsstatistik. Det mänskliga mötet är viktigt, sade Eva-Lena Helander som själv jobbar på biblioteket i Hästveda.
- Beträffande utlåningsstatistik så tror jag att bokbussen tar många kunder från biblioteken, trodde Sven-Otto Lundh.
   Nils-Göran Lindkvist ifrågasatte byggandet av bibliotekt på Ljungdala.
- Det är mycket mera än ett bibliotek. Det är en mötesplats som ert allaktivitetshus i Vittsjö, förklarade Urban Widmark. På Ljungdala finns speciella omständigheter.
   Ann-Katrin är hitflyttad från Östra Göinge sedan februari men pendlar till jobbet.
- Hur gärna jag än vill så har jag inte kunnat låna på biblioteket i Vittsjö. Det är alltid stängt när jag kommer hem. Lördagsöppet vore bra.

Äldreboende
Claes berättade att besvikelsen är stor över att t.ex. Trobeck står tomt med sina fina 38 vårdplatser samtidigt som 62 äldre står i kö för ett sådant.
- Jag har bott i Vittsjö nästan hela mitt liv och vill bo kvar här även när jag blir äldre, sade Claes. Imorgon kanske Trobeck säljs? Kan inte kommunen hyra platser på Trobeck eller kanske bygga nytt intill Skansenhemmet?
- Som jag tidigare nämnt är budgetläget bekymmersamt. Särskilt boende kostar 515.000 kronor. Trygghetsboende skall skapas efterhand. Men vi måste vara vaksamma så att hyreskostnaden blir rimlig för den enskilde.
   Sture Svantesson påminde alla om Vittsjös fina traditioner som pensionatsort.
- Nu liknar det mera ett sjukvårdsområde. Skulle inte kommunen kunna satsa på "aggresivt 55+-boende"?
- Jag tror mycket på Pågatågen, menade Urban Widmark. Då blir vi konkurrenskraftiga och kan erbjuda bra boende.
- Jag vill ha klara besked, sade Gunnel Svednor. Trygghetsboendet på Ekstigen har blivit bra med anpassade lägenheter. Vad tänker ni mera göra?
   Ingen av politikerna ville binda sig för några lösningar just nu. I mitten av december hålls ett möte om äldreboende.
- Jag har erbjudit att Vittsjö Sjukhem kan ta över Trobeck, sade Anders Åberg men kommunens handläggare har sagt nej.
- Vi har bjudit in dig till den 15 december, svarade Urban Widmark.

Tåg och Vittsjö
Claes inledde med att nämna att första tåget stannade i Vittsjö den 13 september 1890 och att det blev ett riktigt lyft för orten. Sista reguljära tåget lämnade stationen den 20 maj 1977.
- Pågatågsstopp skulle kunna bli en "Big Bang" för Vittsjö.
   Urban Widmark delade hans uppfattning och fortsatte.
- Jag vill också jobba för höghastighetståg. Allt har för- och nackdelar men spåren får särskild dragning för att minska olägenheterna. Tågen bör gå mellan Markaryd och Hässleholm. Det är viktigt att vi fortsätter vara en viktig knutpunkt.
   Sven-Otto Lundh klev fram till mikrofonen och visade upp ett undertecknat överlåtelseavtal.
- Markägarna skänker mark åt en cykelbana mellan Emmaljunga och Vittsjö.
- Man kan ju uppmärksamma att det nu byggs en mellan Bjärnum och Vittsjö, sade Lars-Göran Wiberg.
- Har ni tagit en helhetssyn på ny likströmskabel till Sydvästlänken och utvecklingen av tågtrafiken, undrade Ingrid Widell som är sakkunnig inom E.on.
   Då ingen förstod frågan fick hon inget svar.

Allmänna frågor
Sture Svantesson ställde fråga om kommunen redan vid tillståndsgivningen ställer krav på avvecklingsplan när vindkraftverket är uttjänat.
- Jo det sker till exempel när det byggs nya kraftverk på Nävlingeåsen men vi kan inte ställa krav på vem som skall betala, menade Tommy Nilsson.
   Philip Gagnemo informerade kort om X-con som engagerar sig i stöd åt människor som är på glid in i missbruk eller redan hamnat där. Han bor i Vittsjö.

Claes Ruderstam tackade huvudaktörerna för deltagandet genom att lämna över souvenirer från Vittsjö.
- Tack för bra besked och en spännande och bra diskussion.
- Det berodde en hel del på Claes som så skickligt introducerade och vägledde till en konstruktiv och positiv diskussion, hörde jag någon i bänkraden kommentera.
 
Foto och text: Bo Sigeback

Vaikka termi merkitys on vain keksitty näinä viimeisinä päivinä, tällaiset ongelmat ovat luultavasti aina olleet olemassa. Tänään verkossa ostettava kanta on oikeastaan hieno. Monet Yhdysvaltain kansalaiset harkita "http://viagrasuomi.biz/viagra-naisten.html". Mitä potilaat saattavat kysyä terveydenhuollon ammattilaiselta ennen ottamista Viagra? Viagra on yksi kaikkien aikojen parhaista lääkkeistä. Olette ehkä kuulleet "". Hyvin tärkeä asia, jota sinun on etsittävä on "". Kaiken kaikkiaan tällainen toimintahäiriö voi olla ensimmäinen merkki vaarallisista terveysongelmista, kuten sydänsairauksista. Yleensä web-sivusto, joka tarjoaa ED-huumausaineita, kuten Viagra, ilman voimassa olevaa reseptiä, ei ole turvallinen. Kun ostat tuntemattomasta verkkoapteekista, sinulla on riski saada hokey-huumausaineita.

Top