X-cons i Vittsjö

Även livsstilen måste han vara noga med för att orka bygga upp sitt liv igen. Philip var drogberoende i 28 år och är drogfri sedan 2 år tillbaka. Har Hepatit C och tar en del mediciner för det. Subutex hjälper att hålla "suget" borta. Motsvarar antabus mot alkoholmissbruk.

"Vi måste skydda barnen och ungdomarna mot att hamna i skiten". Vi måste snabbt, mycket snabbt, gripa in och ta hand om de unga som råkar så illa ut. Det är det helt dominerande budskapet han meddelar under hela vårt samtal.

Lund och Malmö förbjudet område.

Philip undviker att åka till Lund och Malmö. Det blir bara besvärligt att möta alla bekanta pundare från förr, som frågar "harú nåt?". Detta "nåt" finns ju inte längre i hans värld. Det är helt förbjudet. Det får inte förekomma i hans nuvarande tillvaro. Därför finns det heller ingen anledning att åka till någon av de städerna. Ett enda avsteg kan vara som att ännu en gång behöva genomleva den djävulska kampen när det där lilla lustcentrat i hjärna blivit aktivt igen. Det sitter på vänster sida och han pekar på det och beskriver. Jag berättar för Philip att vi i Lions är mitt uppe i att genomföra en insamling i Röda Fjädern. Pengarna går till Hjärnfonden. Där forskar man med att lösa våra beroendesjukdomar.

 

Vi vuxna måste ta vårt ansvar. Vi måste se de ungdomar som behöver oss. Vi måste stoppa dem på en låg nivå, innan ett beroende uppstår. För tidig debut och missbruk med alkohol grundlägger lätt ett beroende. Behovet behöver inte uppstå genast. Det kan dröja år innan det blossar upp. Ungarna skall heller inte behöva hamna hos polisen eller socialen. De kvarnarna mal långsamt och länge. Därför behövs krafter som ingriper på ett tidigt stadium. Det erbjuder X-cons och Philip.

Inte minst föräldrarna måste bli varse vad som pågår.

Det är som att bli av med sitt barn säger Philip. Därför är det viktigt att föräldrarna håller reda på vad de unga har för sig. Det är viktigt med regler som bägge parter förstår. Det är jobbigt även för ungarna "de vet inte vilken lögn de ska´ dra".

Målet är att skaffa en lokal här i Vittsjö, som är öppen på kvällarna då Fritiden har stängt.

Det gäller att slå hål på myten att det är coolt att ta droger. Han säger att det är jobbigt att "kryssa av vänner på dödslistan". Oroliga föräldrar kan ringa Philip.

X-cons behöver medlemmar och sponsorer.

Philip är noga med att framhålla att hans egen roll är som ett arbete. Föreningens ekonomi är öppen och kan granskas av socialen. För närvarande har han socialbidrag men han arbetar med att förmå socialen och arbetsförmedlingen att acceptera att hans roll skall jämställas med ett arbete. Socialbidraget bör därför ändras till ett lönebidrag.Framtiden.

Philip siktar på att få X-cons etablerat inte bara i Vittsjö utan runt om i kommunen. En lokal i var och en av tätorterna är en önskedröm. Då gäller det förstås att få föreningen erkänd med ett väl etablerat förtroende. Polisen är mycket hjälpsam och positiv till att vi finns.

Allmänheten måste veta att vi finns. Ring gärna och få mer information.

Vi vill samarbeta med Trygg i Vittsjö.

Var finns X-cons?

X-cons finns i Stockholm, Göteborg, Jämtland/Härjedalen och Borlänge. I Stockholm samverkar föreningen med Polisens narkotikarotel vid Länskriminalpolisen mot återfall i brott. Projektet bedrivs fram till den 30 juni 2011 då det kommer att utvärderas.

Det finns, sedan flera år, ett samarbete mellan Ung i X-Cons och ungdomssektionen vid Narkotikaroteln som syftar till att ge ungdomar möjlighet att avbryta sin kriminella livsstil och missbruk eller att inte hamn i sådan. Det har fallit väl ut och många lever nu ett helt normalt liv. Googla på X-cons och Du kan läsa mer om föreningen.

Philip far till Stockholm den 4/12 på inbjudan av Svenska Folkhälsoinstitutet. Där kommer man att behandla problemen kring spelmissbruk.

 

Philips telefon är 0709487927. Bankgiro 463-7385. Stödmedlem 200 kr./år.

 

Till sist - du som har en begagnad dator, stationär eller laptop, skänk den gärna till föreningen X-cons. Det skulle underlätta det fortsatta jobbet.

Top