Micha och Maria på Vittsjö Pizzeria


 - En dimmig höstdag 1975 åkte jag tåg med en kusin till Sverige. Det var egentligen en turistresa. Vi hälsade på några kompisar i Kristianstad, säger Micha. Efter drygt två månader fick jag jobb på KBS slakteri i stan, utan utbildning och ingen svenska kunde jag. Men jag var på väg in i svenska samhället. Det hade jag nog inte tänkt när jag lämnade Jugoslaviens huvudstad.   

Fann varandra i Kristianstad
   Micha hade snart fixat två jobb till. Han började dagarna med att dela ut tidningar, sedan städade han på Frimus hotell och slutligen gick han till sitt ordinarie jobb på slakteriet.
- Arbete är bästa medicinen om man skall må bra, säger Micha. Jag vill inte ta emot bidrag utan vill vara en bra svensk medborgare som betalar skatt så att vi får bra skolor, äldreboende och så vidare.
   Maria kom till Sverige redan 1969. Hon kom också till Kristianstad.
- Jag träffade Micha på Frimus där jag jobbat ett bra tag, säger Maria leende. Jag hade ett jobb till, på Kronfågel.
   1979 flyttade de till Malmö och hade restaurang en kortare tid i stadsdelen Rosengård.

Vittsjö är vår plats på jorden
- Vi trivdes inte så bra utan sökte, med tanke på barnens uppväxt, något på en lugnare ort. 1982 hittade vi en bra plats att bo på. Det var Vittsjö. Året efter blev en f.d. fotoateljé ledig. Vi skapade en pizzeria genom att slå ihop fotoateljén med lokalerna intill och där är vi fortfarande, säger Micha. Vi kände oss accepterade direkt och fick många trogna kunder.
- Vittsjöborna var fantastiska när vi kom hit, intygar Maria. Vi trivs så bra och är mycket tacksamma. Vittsjö är en fin plats för våra ungdomar.
- Vittsjö har fostrat många fina ungdomar. Fredrik Ljungberg, Gustav Fridolin och Nilla Fischer är fina förebilder, men det finns så många andra fina ungdomar och inte många problem, säger Micha. Respekterar man andra så blir man själv respekterad. Bara man gör sitt bästa och gör så rätt man kan.
- Vittsjö har blivit vår familjepunkt. Barnen kanske bosätter sig på andra platser men för familjen är Vittsjö centrum i världen. Vi kommer att jobba på pizzerian så länge vi orkar och trivs med jobbet. Det blir länge hoppas jag, avslutar Micha.
Länk till Black Rock  
Micha är en välbekant profil i Vittsjö.
- Hans pizzor är de godaste jag har smakat, säger en av gästerna. 
vittsj-pizzeria-micha.jpg 
Arne Eklöf, som bl.a. jobbat 20 år på Luxus, och hans bror Sven O. Eklöv från Perstorp har nyss ätit "Flygande Jakob", en populär pizza.
- Mycket gott, intygar de båda.
- Men maten på de svarta lavastenarna är ännu godare, säger Arne. 
 vittsjo-pizzeria-arne-eklf.jpg
 Maria har dukat fram en bricka med grönsaker, potatis och en rejäl filét.
- Att laga maten själv på heta stenar är en tradition som är flera tusen år gammal, säger Maria. Det har blivit en stor succé hos oss.
 vittsj-pizzeria-maria.jpg
 Black Rock heter specialiteten.  vittsj-pizzeria-black-rock.jpg
 En fin färsk filét på en het sten. Visst ser det gott och spännande ut? Black Rock är namnet om du vill beställa. vittsj-pizzeria-lavastenar.jpg 
Top