Åtta blev en bensinmack i Vittsjö
Under bensintidens era har det funnits minst åtta bensinförsäljare i Vittsjö. Nu flämtar lågan för den enda kvarvarande bensindepån i Vittsjö. Det började med Texaco och övergick till Caltex för att återgå till Texaco. Numera är det bensin från DinX som säljs
Bernhard Fors började som 17-åring sin anställning hos Motorimport i Hässleholm 1922. Då var det uteslutande reparation av cyklar som stod på programmet. Punkteringarna var många till stor del orsakade av tappade hästskosöm. Företaget hade även försäljning av bensin då det började bli en och annan automobil på vägarna.
Bernhard Fors öppnade sin egen cykelverkstad 1933 i en källarlokal under Gammelgården, beläget på trekanten i korsningen väg 117- Kyrkovägen- Vångavägen. Samma år öppnade café
Vinercondis i fastigheten men ändrade namn till café Gammelgården. På fastigheten fanns redan då försäljning av bensin och 1934 blev Fors ägare till denna service där bensin tappades från 200 liters fat till lämplig måttenhet. Då kostade bensinen 25 öre per liter.
Tillfälle gavs 1941 att cykelverkstaden flyttade upp en trappa, nära nog i markplan och det besvärliga jobbet med bärande av cyklar upp och ner från källaren försvann. Nu blev det enbart fem trappsteg upp och ner! Vid samma tillfälle installerades även den första riktiga bensinpumpen, så kallad rickepump där bensinen pumpades upp i en glasbehållare. En tid efteråt byggdes en kiosk eller förrådsbyggnad för bensin och oljor. Verksamheten utökades då mopederna, cykel med hjälpmotor, började komma i marknaden. Den första mopeden som såldes hade en bensintank som rymde 0,5 liter!
Detaljbild från macken där en mopedist kanske tänker tanka?
Verksamheten utökades allt mer och stugan började bli för trång och Fors beslutade utöka servicen genom att flytta företaget cirka 300 meter norrut där en moden serviceanläggning uppfördes 1955. Där fanns då två pumpar för bensin och en pump för diesel och dessutom en hall för rundsmörjning av bilar samt oljebyte. Under en tid hade Fors även anställd personal som främst hade hand om smörjning och oljebyte samt andra smärre reparationer.
År 1975 avyttrades rörelsen till ny innehavare som drev verksamheten vidare i samma anda som Fors gjort under 42 år.
Under sin tid i Vittsjö var Fors även maskinist på dåvarande biografen under åtta år och dessutom var han brandman i brandkåren under drygt 20 år. Sedan företaget i Vittsjö avyttrats flyttade Fors till sin barndoms stad Hässleholm.